Hudebně geniální Whiplash míří do vašich domácích kin!

Hudebně geniální Whiplash míří do vašich domácích kin!

Pravděpodobně nejúžasnější hudební film loňské sezóny vychází nyní na DVD a BD, a to díky Bontonfilmu – WHIPLASH! Tento nezávislý film amerického scénáristy a režiséra Damiena Chazelleho se v loňském roce stal senzací festivalu Sundance a z pěti oscarových nominací proměnil v prestižní sošky tři – za vedlejší roli (J.K.Simmons), nejlepší střih (Tom Cross) a zvuk.

Autor filmu se inspiroval vlastními zkušenostmi ze středoškolských studií, kdy byl jako nadějný jazzový muzikant zařazen do hudebního programu školy (Princeton High School). Příběh filmového studenta a bubeníka Andrewa Neimana (hraje ho nadějný Miles Teller), který potká sice geniálního, ale svým způsobem šíleného učitele a dirigenta školního bigbandu, jenž by se mohl stát odrazovým můstkem k splnění snu stát se slavným, vychází tedy ze skutečných, silně prožitých reálií. Damien Chazelle v 19 letech také poznal podobného učitele, jakým byl Terence Fletcher ztvárněný právě oscarovým J.K.Simmonsem. Člověkem, který jednoduše nechválí, aby žák neustrnul a byl patřičně nabuzen k nadlidskému výkonu… Zároveň je tento pozoruhodně vyzrálý film (vždyť Chazellemu bylo teprve 29 let!) vášnivým vyznáním lásky k hudbě.

Oním vypjatým způsobem byl i film natočen; možná právě proto je tak hutný a eruptivní – byl hotov za 19 dnů (s harmonogramem 14 natáčecích hodin za den)! Zaznamenáníhodný je také fakt, že ačkoliv se děj filmu odehrává v New Yorku, tak až na několik vnějších záběrů byl natočen v Los Angeles. Zatím vydělal desetinásobek vložených prostředků! Na Česko-Slovenské filmové databázi sklidil 86% kladné hodnocení a stal se 194.nejlepším filmem vůbec! Tento fakt je navzdory ukazatelům komerčnosti, o kterém se jazzofilové moc rádi nebaví, vlastně nesmírně potěšitelný právě z hlediska jazzové muziky – protože díky tomuto filmu mohou povstat noví příznivci této menšinové hudby!

A ten jazz, vesměs velkokapelový, je tam jako křen! Autorem hudby je sice Justin Hurwitz, ale onu pulsující šťávu jí dodala mistrná orchestrace (aranže) a taktovka ostříleného Tima Simonece. Ten se proslavil jako dvorní spolupracovník mistrů filmové hudby Michaela Giacchina a Graeme Revella, za což byl několikrát nominován na cenu Grammy. Pozorný jazzofil postřehne také motivy ze Stana Getze („Intoit“) či Duka Ellingtona („Caravan“).  Lahůdka i po hudební stránce!