Jazz Open v Ostravě již podesáté!

Jazz Open v Ostravě již podesáté!

Již desátý ročník festivalu JAZZ OPEN OSTRAVA proběhne 12.června (od 19.00 do 23.00 hod.) opět na nádvoří Slezskoostravského hradu.

Festivalový večer otevře severomoravský Ostrich Quartet, o kterém se mluví stále častěji – včetně JazzPortu. Dodejme ještě, že tento kvartet – jako historicky první česká kapela (!) – byl letos vybrán do finále European Jazz Competition, jenž se uskuteční 27.června v Rotterdamu za účasti pěti finalistů!

jazz open logo

Z Prahy přijede kapela kytaristy Adama Tvrdého Tough 3. Vedle lídra, jednoho z našich nejlepších kytaristů, hraje v tomto triu varhaník Jakub Zomr a bubeník Jiří Stivín ml. Jejich nadžánrový jazzový mix (Tvrdého autorské skladby doplňují coververze Beatles, Stinga, Chicka Corey apod.) vás zajisté nabijí energií i pohodou.

Ze Slovenska do Ostravy zavítá soubor fenomenálního basáka, slovenského JacaJuraj Griglák&Company. Griglákovo poslední album, loňské „Time To Fly“, získalo cenu Esprit jako Nejlepší slovenské album roku 2014! Na Slezskoostravském hradě se představí opravdu slibná sestava: vedle Grigláka rakouský kytarista Andreas Erd, pianista Eugen Vizvári, vibrafonista Štefan Bugala a bubeník Martin Valihora. Ten společně s Griglákem excelují třeba na nedávném debutovém albu tria Pavla Morochoviče.

Juraj Griglak - Time to Fly

Jazz Open Ostrava pak uzavřou ti, kteří festival před deseti lety zahajovali: zpěvačka Věra Špinarová, saxofonista Rudolf Březina a JORO (Jazzový Ostravský Rozhlasový Orchestr) pod vedením Borise Urbánka (mimochodem šéfa organizačního týmu festivalu).