Do Prahy míří tria, básník v exilu a pět vnadných zpěvaček

Do Prahy míří tria, básník v exilu a pět vnadných zpěvaček

Společnost P&J Music neúnavného Petra Pylypova přiváží s buldočí pravidelností neprofláknuté a vpravdě objevné hudebníky a soubory rozkročené mezi jazzem a world music. Přehlídka, příznačně pojmenovaná JAZZ MEETS WORLD, pokračuje i v květnu a červnu čtyřmi navýsost zajímavými koncerty v pražském klubu Jazz Time v Krakovské ulici.

20.května se opět představí Shai Maestro Trio, jež u nás vskutku rádo hraje. Trio vydalo dvě alba a to třetí, nazvané „Untold Stories“, se bude v Praze křtít! Vyšlo na konci dubna. Izraelský pianista, žijící nyní v New Yorku, se proslavil spoluprací s Avishaiem Cohenem; vedle koncertních šňůr s ním nytočil čtyři skvostná alba – „Gently Disturbed´“ (2008), „Sensitive Hours“ (2008), „Aurora“ (2009) a „Seven Seas“ (2011). Často vystupuje jako sólový pianista; v roce 2007 účinkoval i u nás na Mezinárodním festivalu jazzového piana. Spolu s ním hrají kontrabasista Jorge Roeder, Peruánec usazený v Bostonu, a bubeník Ziv Ravitz, Izraelec žijící v New Yorku a působící také v kvartetu Lee Konitze. Více informací naleznete na stránkách tria: http://shaimaestro.com/

Další trio, sestavené taktéž z Izraelců usazených ve Spojených státech, vystoupí o týden později, 27.květnaRoy Assaf Trio. Pianista Roy Assaf žije od roku 2005 v New Yorku a svou kariéru zahájil v legendárním Dizzy Gillespie All Stars. Jako sideman měl na svém kontě dvacítku alb (Roy Hargrove, Randy Brecker, Ron Carter, Trilok Gurtu atd.), když mu vyšlo debutové album „Respect“ (s Gregem Hutchinsonem, Reubenem Rogersem a hostujícími Hargrovem a Ericem Alexanderem). Jeho spoluhráči v nynějším triu jsou mladí a nadějní hráči – kontrabasista Raviv Markovitz, jehož služeb využili již třeba Joe Lovano a Cassandra Wilson, a bubeník Jake Goldbas, který hrál např.se Stefonem Harrisem, Joelem Frahmem a Davem Liebmanem. (http://www.royassaf.com/)

A hned druhý den (28.5.) Jazz Time přivítá Pippo Pollina Trio. Italsko-švýcarská sestava (kytarista Max Kämmerling, saxofonista a klarinetista Roberto Petroli) kolem Pippa Polliny, básníka ze Sicílie, nyní ve švýcarském exilu, jehož hlas je drsný i lyrický, působivý stejně jako jeho hledačské i provokativní, hladivé a intenzivní verše, jež po způsobu velkých šansoniérů a kabaretiérů zhudebňuje. (http://www.pippopollina.com/)

22.června pak vystoupí Nobuntu – pětičlenná vokální skupina z Bulawaya v Zimbabwe. Pětice ztepilých zpěvaček černé pleti, které se doprovází minimalistickými perkusemi, sporými tradičními instrumenty a tanečními pohyby, spojují etnickou hudbu z jížní Afriky s gospelem a afro-jazzem. V roce 2013 jim vyšlo výtečné debutové album „Thina“, jež odstartovalo jejich koncertní pouť po Evropě. Nejčastěji dosud skupina vystupovala v Německu a Rakousku. Samozřejmě patří k hvězdám Womexu: http://www.womex.com/virtual/10th_district_music/nobuntu

Další informace o přehlídce Jazz Meets World naleznete na www.jmw.cz