Pozvánka na Respect Festival + Soutěž o 2x1 vstup na zahajovací koncert

Pozvánka na Respect Festival + Soutěž o 2×1 vstup na zahajovací koncert

Pražský RESPECT FESTIVAL letos slaví plnoletost. Ke svým osmnáctinám si nadělil pořádný dort! A jako třešinku – vlastně dvě třešinky – Salifa Keitu a duo Amadou&Mariam z Mali…

Ředitel festivalu (a agentury Rachot) Borek Holeček se dramaturgicky vskutku rozpřáhl. Po zahajovacím koncertě, kdy ve Dvořákově síni Rudolfina dne 26.května vystoupí estonský ansámbl Hortus Musicus (o tom bude ještě řeč v souvislosti ze soutěží), se před hlavním víkendovém děním na Ladronce představí v doprovodném programu v Paláci Akropolis se svou edukativní a interaktivní dílnou „Drum-in“ Miloš Dvořáček, bubeník ostřílený z kapely -123, Čikori a Druhá tráva i spoluprací s Petrem Zelenkou, Karlem Růžičkou, Vladimírem Václavkem, Petrem Niklem atd. (28.května v 10.00). Tamtéž 1.6. vystoupí Hailu Mergia (Etiopie+Austrálie) a Zea (Nizozemí), 9.6. zaplaví Palác Akropolis kreolská muzika v podání dvojice Cedric Watson & Bijou Creole z USA.

Hlavní festivalový open-air víkend proběhne ve dnech 13. a 14.června v prostředí parku Ladronka. A bude se na co těšit! Posuďte sami, co ve festivalovém dortu najdete: britsko-indická zpěvačka Susheela Raman (ta na Respectu byla již před 10 lety a za tu dobu urazila pořádný kus cesty!), francouzský sbor Lo Cor de la Plana (vloni patřil ke skvostům Colours Of Ostrava), kytarista Paolo Angeli ze Sardínie, portugalský objev Lula Pena, skupina maďarských Romů Parno Graszt, britská experimentální folková kapela Spiro, jihoafričtí Abavuki, afro-freejazzoví divomuži The Pyramids z USA a samozřejmě dva již zmínění tahouni – malijský Salif Keita, první Afričan nominovaný na americkou cenu Grammy, a dvojice slepých manželů (taktéž z Mali) Amadou&Mariam, jež má za sebou turné s Coldplay i U2 a je komerčně nejúspěšnější africkou skupinou tohoto tisíciletí!

Dva z vás se mohou dostat zdarma na výše zmíněný zahajovací koncert dne 26.května do Dvořákovy síně Rudolfina! Desetičlenný estonský ansámbl HORTUS MUSICUS již od roku 1972 spojuje jedinečným způsobem a na té nejvyšší úrovni (srovnatelné např.s Hilliard Ensemble či Kronos Quartet) starou, historickou hudbu, s tou novou, soudobou, navíc s příměsí hudby etnické. Natočil úctyhodných 35 alb. Základem jejich pražského vystoupení budou především skladby současného skladatele Arvo Pärta, psané přímo pro soubor, jmenovitě pro zakladatele, uměleckého vedoucího a znamenitého houslistu Andrese Mustonena. V podání desetičlenného ansámblu (tři zpěváci a sedm instrumentalistů) zazní např.úchvatné kusy jako „Arbos“, „An den Wassern zu Babel“ či fenomenální „Fratres“. Mimoto si budete moci vychutnat třeba díla Monteverdiho nebo dalšího soudobého skladatele, píšícího pro Hortus Musicus, Gruzínce jménem Giya Kancheli. To bude vskutku mimořádný zážitek… Výherce budeme kontaktovat emailem v úterý 19.května.

Soutěžní otázka o 2×1 vstup: Jaké národnosti je skladatel Arvo Pärt?

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]