Oslavující Polička zve na Martinů fest

Oslavující Polička zve na Martinů fest

logo-mfV druhé polovině května proběhne v Poličce již 18.ročník festivalu, věnovaného slavnému poličskému rodákovi – MARTINŮ FEST. A protože město letos slaví úctyhodných 750 let od svého založení, je vstup na většinu koncertů zdarma!

Letos se uskuteční čtyři festivalové koncerty, a to ve Velkém sále Tylova domu. V pátek 15.května vystoupí vynikající vokální soubor Martinů Voices. Pod taktovkou sbormistra Lukáše Vasílka zazní nejen povinný Martinů („České madrigaly“) a také Palestrina, Debussy či Ravel, ale též u nás vzácně prováděné „Five Negro Spirituals“ významného britského skladatele 20.století, Michaela Tippetta.

Úterý 19.května bude ve znamení sólového recitálu kolumbijského pianisty (a profesora na konzervatoři v Ženevě) Juana Davida Molano. Ten kromě Martinů (pozdní „Sonáta H.350“) a Ravela zařadil do svého festivalového repertoáru rané dílo současné ruské skladatelky tatarského původu Sofie Gubajduliny „Chaconne“ z roku 1962.

Ve čtvrtek 21.května zavítá do Poličky švýcarský Beethoven Quartet s programem, kde vedle Beethovena („Smyčcový kvartet č.11, Serioso“) a Brahmse („Smyčcový kvartet č.1“) zazní Martinů „Smyčcový kvartet č.3“ z roku 1929.

Festival Martinů fest vyvrcholí v neděli 24.května vystoupením PKF-Pražské filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Zde již není vstup volný, ale vstupné v ceně 200,- je více než vstřícné. Vždyť zazní tři skvosty orchestrální tvorby: „Slovácká suita, op.32“ Vítězslava Nováka, „Koncert pro housle a orchestr č.2“ Bohuslava Martinů (sólový part provede houslista František Novotný) a Mozartova „Symfonie č.36 C dur (Linecká)“!

Více informací na stránkách festivalu http://www.tyluvdum.cz/martinu-fest-2015/