Kterak se Bio Centrál změnilo v kuchyni Pekla...
ANETA KOHOUTOVÁ

Kterak se Bio Centrál změnilo v kuchyni Pekla…

Dne 17.4 nastartoval Bio CentrálHradci Králové rovnou se třemi garážovými projekty! Na úvod se představili pražští  The Maggie´s MarshmallowsMaggie v čele. Z pláže na western a pak rovnou do spalovny. Taneční rytmy a kytarové riffy, co spolu se špinavým vokálem pořád fungujou a nikdy fungovat nepřestanou. Prostě vlak do prérie po těžkých, ale starých dobrých kolejích. Krátká, prudká, skoro dlouhá jako potlesk; tak dlouho trvá poslední vřava, která poté umře tichým díky. Tak tedy poslední song? Nebo to zahrajem´ ještě dvakrát za sebou a rychleji!?

Už dávno nejsme v kině, o dobře rozjetou párty se postarají hradečtí The Avatists. Tahle kapela se ukázala jako dobrý dramaturgický tah – s klávesy, jež dominují svými creepy vyhrávkami v rytmu rockabilly, horror-punku, ska…Ticho před bouří nečekejte, zbytečné čekání totiž opravdu nehrozilo; drtili to s energií, jež v kontrastu s čistými vokály fungovala dokonale! Píseń „Leave me alone“ potvrdila, že se v Hradci dělá opravdu parádní muzika! Pořád jsme sice trošku na westernu, kytary citují různé kapely – občas slyšim AC/DC, Nekromantix a nebo starý dobrý The Horrors.Tohle kvílení kytar ve spojení s hrobovými klávesy prostě už znáte, je vám ten příběh povědomý; ohlučené refrény si večer získaly asi uplně všechny, i ty vzadu na schodech. Duchové kytar a ozvěny skřetů, chybí snad jenom kontrabas a číra! Oproti předešlému setu to byla příjemná změna. A vyspěle zahraná. Úplněk vyšel v 9 hodin večer, v Centrálu dovyli komiksoví Avatists. Myslím, že tihle záporáci vyhráli!

Na scénu přicházejí tolik očekávaní headliners EIGHTEEN NIGHTMARES AT THE LUX, kteří sem přijeli zdaleka, aby nám ukázali ten správný sirénový zvuk po anglicku nabroušených kytar. Pohled na kapelu připomíná upíří skvot. Vskutku hodně temná mrda v projevu Jacka the Rippera! Hlučný živel z Anglie nahlodal Česko houpavě krvelačným punkem; myslím tím grungovou garážovou energii, kterou byla jejich muzika prosycena. Ne, že by domácí kapely v porovnání s nimi červenaly studem, v porovnání s albionskými nápady toho řekly také dost, ale zcela právem se tihle ocitli na špici bandlistu…Bicí rovná se exotika, vokály šmrncnuté gotikou, ale se zvukem syrovějším. Prostě nihilistický a neotřelý garage-punk na pomezí rané Nirvany a Christiana Death. Extravagantní piknik, kde si tihle Angláni ostřili zuby na prkenných Čecháčcích, jimž garantovali další pohledy do zákoutí garáže až s nemilosrdností tyrana.. A taky nevšední pochod Lucifera v klobouku po base, navztekané bicí a kytara, co zní jak schizoidní orchestr!

Večer nabídl pohled do hudební kuchyně Pekla, pro který je označení punk příliš otřelé ..

Foto: ANETA KOHOUTOVÁ