Do pardubického Divadla 29 vpadne Transmit!

Do pardubického Divadla 29 vpadne Transmit!

tonyBezpochyby koncertní událostí jarní sezóny v pardubickém Divadle 29, jehož dramaturgie už drahnou dobu nezakolísalo, bude dne 23.dubna vystoupení kvarteta vynikajících nonkonformních hudebníků TRANSMIT. Pardubice budou vedle Brna (25.4.) jedním ze dvou českých měst, kde se tato nová formace okolo klíčové osobnosti současného improvisingu Tonyho Bucka představí našemu publiku i s materiálem z aktuálního alba „Radiation“ (monotype records 2014).

Hudba souboru Transmit lze charakterizovat jako kreativní spojení rituálních trance rytmů, vytvářených dvěma bicími soupravami, noise-rockových kytarových riffů, nekompromisních elektronických ploch a vypjatých varhanních groovů, to vše umocněno nespoutanou živelností a svobodnou tvůrčí komunikací všech aktérů, což je pro improvizovanou hudbu nezbytností. A pro tyto hudebníky přirozeností, což je nejdůležitější…

Tony Buck je v Berlíně usazený Australan (narozen roku 1969 v Sydney), znamenitý bubeník, kytarista a skladatel. Spolupracuje často s Johnem Zornem, Philem Mintonem, Peterem Brötzmannem, Johnem Butcherem, Jonem Rosem, Axelem Dörnerem, Christianem Fenneszem a dalšími hledači nových hudebních vyjádření, včetně předních souborů Palinckx, The Ex, Ground Zero a Konono No.1. Ovšem to pravé vořechové můžete slyšet na dosavadních 18 albech jeho vlastní kapely, trance-jazzové The Necks, kterou založil s novozélandským pianistou Chrisem Abrahamsem a australským basistou Lloydem Swantonem.

Transmit vedle Tonyho Bucka tvoří ještě Berlíňanka Magda Mayas (varhany, clavinet, klavír), australský basista usazený v Berlíně James Welburn a jeho krajan, bubeník Brendan Doughety. Stejně jako lídr prošli tou nejlepší improvizační školou (vedle již zmíněných Butchera a Dörnera figurují např.Peter Evans, Andy Moor, Ikue Mori a Phil Niblock).

Vskutku hvězdná sestava! Chystá se zběsilé jarní oteplení…

TRANSMIT on STUBNITZ (1)