Na Parníku se odehrál šansonový souboj studentů

Na Parníku se odehrál šansonový souboj studentů

Nedávno jsme psali o šansonové prezentaci studentů Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové. A rádi navazujeme zprávou, že skupina týchž studentů se zúčastnila Soutěže v interpretaci frankofonní písně, kterou v ostravském klubu Parník pořádala dne 27.března Alliance Francaise v Ostravě. Sice nikdo z nich nezvítězil a nepostoupil tak do euroregionálního finále, jež se bude konat 19.června na Slovensku (v Bánské Bystrici), ale co se nepodařilo studentům, to se povedlo jejich profesorce!

V klubu Parník se soutěžilo ve třech kategoriích. V kategorii Jednotlivec před maturitou zvítězila ostravská Anna Klečková, která s kytarou interpretovala slavnou „La vie en rose“ Edith Piaf. Studenti z domácího Matičního gymnázia vůbec dle očekávání kralovali – kromě výuky francouzštiny má totiž neobyčejně silný obor hudební. Ale ani královéhradecká nadějná pěvkyně Kristýna Voženílková se rozhodně nenechala zahanbit, její provedení hispánského šansonu „Hijo de la luna“ mělo patřičnou šťávu a výraz, za který by se nemusela stydět ani zpěvačka kapely Mecano, Anna Torroja, jež tuto píseň v roce 1986 proslavila. Druhý sólista z Hradce Králové, Jan Zelený, si troufl na současný hit „Bella“ francouzského rappera, původem ze Zairu, který si říká Maitre Gims. V kategorii Skupina zvítězili ostravští studenti z Matičního gymnázia s interpretací písně Francise Cabrela „Je l´aime á mourir“, kterou u nás proslavila Lenka Filipová jako „Zamilovaná“. Královéhradečtí studenti pak sborově přednesli ve dvou formacích proslulý chorus „Vois sur ton chemin“, který pro film „Slavíci v kleci“ zkomponoval v roce 2004 Bruno Coulais, a francouzskou lidovku „Tourdion“. Obsadili nakonec 4., respektive 5.místo.

Prvnímu soukromému jazykovému gymnáziu v Hradci Králové tak nakonec přinesla vítězství jeho profesorka, Mgr.Martina Forejtková, a to v kategorii Jednotlivec po maturitě! Za přípustného doprovodu violoncellistky Kateřiny Prokešové (s níž je již sehraná díky duu Nos Dames, jež se cíleně soustřeďuje na francouzské šansony) interpretovala u klavíru majstrštyk Edith Piafové „La Foule“. Zvítězila rozhodně zaslouženě…

A tak už nezbývá nic jiného, než držet palce do Tater!