Výstava nejlepších fotografií Jazz World Photo 2015
Miloš Šálek

Výstava nejlepších fotografií Jazz World Photo 2015

Vernisáží v Galerii Městského úřadu města Trutnov začala dne 26.března poslední z řady výstav festivalu Jazzinec. Představuje třicítku nejlepších snímků druhého ročníku mezinárodní soutěže jazzových fotografií JAZZ WORLD PHOTO. Trojlístek vítězů pak byl vyhlášen na finálovém koncertě Jazzince ve Společenském centru UFFO 28.března.

Porota vybírala se ze 187 přihlášených fotografií stejného počtu autorů prakticky ze všech kontinentů. Ve finále byla nejhojněji zastoupena Itálie (8x), silné pozice (a naděje) zaujaly také Polsko a Francie (4 zástupci), na ně se vehementně tlačily (se 3 reprezentanty) Česká republika a Španělsko. 

Ceny pro vítěze, které vzešly letos z dílny výtvarníka a světoznámého designera Jana Činčery, byly tentokrát ve znamení squadry azzurry – všichni tři ocenění jsou Italové! Třetí příčku obsadil Fabio Orlando s kompozičně velmi vytříbeným snímkem z festivalu Umbria Jazz Winter. Druhý skončil Andrea Palmucci s meditativním pódiovým dvojportrétem Kennyho Barrona a Davea Hollanda. Vítezným snímkem se pak stal nesmírně jímavý koncertní obraz s kontrabasistou, jehož autorem (vlastně doslova tvůrcem) je Andrea Rotili. Nejúspěšnějšími domácími fotografy jsou  hned v závěsu Milan Vícha s portrétem syna Muddyho Waterse a Barka Fabiánová, která se svým snímkem kapverdského zpěváka a kytaristy, jenž si říká Tcheka, skončila pátá.

Výstava zde v Trutnově potrvá do 29.května a poté začne pouť po galeriích a festivalech nejen doma, ale i v zahraničí (stejně jako ta předchozí z prvního ročníku, jež se dostala třeba i do Belgie, a nyní končí v Americkém centru Praha).

Více na webových stránkách World Jazz Photo: http://cz.jazzworldphoto.com/

(autor portrétů vítězů: Miloš Šálek)