Islandský Árstídir se chystá znovu k nám! A ve vrcholné formě... soutěž o 2 vstupy

Islandský Árstídir se chystá znovu k nám! A ve vrcholné formě… soutěž o 2 vstupy

Stávají se pro Island něčím již tak signifikantním, jako Björk či Sigur Rós. A chystají se znovu do Čech! Árstíðir, indie-folková kapela, v jejíž tvorbě lze vystopovat nejen vliv klasické a minimalistické hudby, ale také progresivního rocku, chystá v našich luzích a pohanských hájích tři koncerty: 22.března v pražském Rudolfinu, a to od 20.30 v Sukově síni, 30.března pak v Ostravě-Hrabůvce (v klubu K-Trio v 19.00) a 1.dubna v Broumově (ArtCafé v 19.00).

Gró vystoupení bude tvořit samozřejmě materiál z nejnovějšího, v pořadí třetího (dlouhohrajícího) alba skupiny, které se jmenuje Hvel.

Nový materiál má opravdu nový zvuk, posluchač z něj bude mít nový pocit,“ vyjádřil se sice lakonicky, ale trefně kytarista a pianista Ragnar Olafsson. „Od loňského léta jsme se stali menší kapelou, takže jsme museli znovu definovat způsoby hudební tvorby.“ Odešli totiž pianista Jón Elisson a violoncellista Hallgrímur Jonas Jensson. Nové písně natočila kapela Árstíðir ve složení Daniel Auðunsson (kytary), Gunnar Már Jakobsson (kytary), již citovaný Ragnar Olafsson a původem Američan Karl James Pestka (housle, viola, elektronika). „Každý přišel s čtyřmi až deseti skicami písní a my jsme je museli vytřídit, uspořádat a dál s nimi pracovat,“ vyjádřil se ke způsobu práce na nové desce Karl Pestka.

To obvykle začíná u klavíru nebo u kytary a samozřejmě u hlasu.“ Každý z nich při soukromém poslechu upřednostňuje jiný typ hudby (v rozpětí od tradičního folku až po brutal-noise), ale na jednom jménu se všichni shodují: Radiohead! Tato kapela je jim vzorem pro neobvyklou práci s různými žánrovými inspiracemi, jejich použití v nečekaném kontextu a nových, netušených souvislostech. A když k tomu připočtete zaujetí a uměleckou poctivost, seznáte, že i folkové písně o složitých emocích, často smutku a lítosti, mohou koexistovat naprosto přirozeně a opravdově s motivy, čerpající z islandské přírody a mytologie, a přitom zůstat živoucí. Mimochodem – album se podařilo stoprocentně ufinancovat pomocí crowdfundingového portálu Kickstarter, a to díky překvapivě početnému zástupu amerických příznivců jejich hudby! A tak není divu, že se chystá velké turné po USA na léto tohoto roku. A ještě jedna nesporná zajímavost: autorem fotografií na obalu a v bookletu alba je ostravský tvůrce Vladimír Půlpán…

Soutěž

Jedinečná příležitost být u pražského koncertu! Dva šťastlivci obdrží jeden vstup pakliže budou mít štěstí a správně odpoví na otázku:

Vystupovali někdy v minulosti Árstíðir v Broumově? Na odpovědi se těšíme do středy 18.března, výherce budeme informovat emailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]