Kterak Shlomit a RebbeSoul rozlomili pečeť

Kterak Shlomit a RebbeSoul rozlomili pečeť

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.3

Pamatujete si ještě na izraelskou zpěvačku jménem Ofra Haza? Tak vězte, že tato v 80.a 90.letech světově proslulá diva s jemenskou krví (zemřela předčasně v roce 2000) má následovnici, dokonce označovanou za novou vlnu židovské world music – jmenuje se Shlomit Levi. Ta ve spojení s instrumentalistou, který si říká RebbeSoul, to znamená pod hlavičkou dua SHLOMIT&REBBESOUL, vydala vlastním nákladem (ale v mezinárodní distribuci, ve Spojených státech vyšlo v polovině února) album s všeříkajícím titulem „THE SEAL OF SOLOMON“ (Šalamounova pečeť).

Shlomit Levi se narodila v malém izraelském městě Keryat Ekron v jemenské rodině. Proslavila se jako zpěvačka oriental-metalové skupiny Orphaned Land, je také členkou nejlepšího tanečně-vokálního souboru jemenského folklóru v Izraeli – Uri Teman. Žije však již několik let ve Spojených státech, kde dokončuje studia. RebbeSoul (vlastním jménem Bruce Burger) je Američan s židovskými kořeny, který se z Los Angeles přestěhoval nejprve do anglického Brightonu (kde na počátku tisíciletí založil electro-world-popovou kapelu Common Tongues), poté emigroval do Izraele. Tento zdatný kytarista a skladatel je též uznávaným producentem.

Kolekce devíti písní, jež čerpají z hudebního odkazu jemenských předků ve spojení s vlivy elektronické a rockové hudby, natočila dvojice za pomoci několika hostujících izraelských muzikantů ve studiích v Jeruzalému a Tel-Avivu. Písně jsou zpívány v angličtině, hebrejštině, arabštině, jemenštině, dokonce aramejštině, nástrojový arzenál je obohacen o balalajku (na tento národní ruský strunný nástroj hraje sám RebbeSoul), také tradiční flétny, drnkací a perkusivní nástroje ze Středního východu a Jemenu.

Seal of Solomon - The New Beginning (Dina Bova, RebbeSoul, shlomit Levi)

 

coverShlamit zvládá nejen rockověji laděné písně, tak i tradičnější či přímo původní jemenské lidovky a duchovní písně. Ofru Hazu připomíná třeba v úvodní autorské písni „Galbi“, v té následující, tradiční milostné „Two Suns“, má již blíže spíše k Lise Gerrard (Dead Can Dance) – „Radujme se společně/ať radost naplní naše srdce…“ A my tak rádi učiníme, protože orientální melodika je na albu svižná („Ya Achdar Chudari“), onde baladická („Spirit-Ruchi“), jinde se blíží rockovému písničkářství („Asalk“) či folkovému pojetí („Avinu“). Dvakrát přichází ke slovu legendární Básník Jemenu, rabín Shalom Shabazi (1619-1720), ctěný Židy i Araby, což má dnes obvzlášť důležitou symboliku: „Tzur Menati“ a především „Havdalah“, devítiminutová jímavá balada s hostujícím sborem Uri Teman. (Havdalah je židovský náboženský obřad, který symbolicky označuje konec šabatu.) Album pak zakončuje „Abdah Bil´agual“, tradiční jemenská píseň, zazpívaná pouze za doprovodu akustické kytary (a se zpěvným sólem elektrické). Jde o píseň, již zpívají ženy před svatbou při obřadu Henna, který se provádí týden před svatbou a symbolizuje hořkost a smutek při odchodu nevěsty od rodiny. Shlomit ji interpretuje s patřičnými emocemi, něžně, jímavě a vášnivě zároveň… Takto ostatně chutná celé album „The Seal Of Solomon“.

Více informací o interpretech a albu na http://www.shlomit-rebbesoul.com

Shlomit Levi & Rebbesoul -Ruchi (Spirit) Artwork:Dina Bova.