Peter Adamkovič ze slovenské skupiny AMC Trio o spolupráci s Markem Whitfieldem...

Peter Adamkovič ze slovenské skupiny AMC Trio o spolupráci s Markem Whitfieldem…

_15A0035PPeter Adamkovič ze slovenské skupiny AMC Trio o spolupráci s Markem Whitfieldem v rámci 36. Mezinárodního Jazzového Festivalu Praha.

Na 36. Mezinárodním Jazzovém Festivalu Praha jste si se svou kapelou zahráli společně s vynikajícím kytaristou Markem Whitfieldem. Jak tuto zkušenost hodnotíte? Jaký to byl zážitek?

Mark je už pre našu kapelu tretí z veľkých svetových gitaristov, s ktorými hrávame (Ulf Wakenius, Philip Catherine). Má však odlišný sound aj hudobné myslenie, ktoré je typicky americké a možno najviac jazzové. Bolo pre nás zaujímavé počuť našu hudbu aj v jeho interpretácii.

S kolegy jsme se shodli na tom, že se jednalo o velmi vydařený koncert, který byl nabytý pozitivní energií. Vnímali jste to stejně?

Úplne. Tento koncert bol divácky jeden z najúspešnejších.

Byla tato spolupráce pro Vaší kapelu přínosná?

Každé hranie s hudobníkmi jeho kvality je pre nás prínosné a obohacujúce práve o prvky, ktoré som už spomínal.

Plánujete s Markem nějakou další spolupráci v budoucnu?

Ďalšiu šnúru s Markom plánujeme na apríl.

36. Mezinárodní Jazzový Festival byl letos obohacen o tzv. Visegrad Stage, která díky podpoře nabídla možnost vystoupení mnoha respektovaným hudebníkům z partnerských zemí V4.  Jak hodnotíte takovouto spolupráci s vašimi kolegy ze sousedních zemí?

Hodnotíme to veľmi pozitívne, keďže nám hudobníkom to dáva viac možností koncertovania a spolupráce s ďalšími hudobníkmi.

Dáváte přednost spolupráci mezi partnerskými zeměmi střední Evropy, nebo je vám bližší spolupráce s jinou skupinou hudebníků?

Dávame prednosť spolupráci s výbornými hudobníkmi, ktorí môžu obohatiť našu hudbu a je to jedno z akej sú krajiny. Z krajín V4 sme spolupracovali z množstvom jazzmanov, prevažne z Poľska.

Uvítal byste možnost spolupráce i v dalších letech, případně jak byste jí rozšířil?

Určite

Chystáte do budoucna nějakou další spolupráci v rámci partnerských zemí V4?

Nebudeme sa tomu vyhýbať, aj keď teraz zatiaľ nemáme v pláne takúto spoluprácu.