YES! Klávesový mág bude kouzlit v Olomouci + SOUTĚŽ o 2x1 lístky

YES! Klávesový mág bude kouzlit v Olomouci + SOUTĚŽ o 2×1 lístky

Rick Wakeman, jeden z nejlepších klávesistů planety, který si renomé vydobyl jako člen legendární art-rockové kapely Yes, dorazí do Olomouce. Hudebník, který dodnes uvádí pravidelnou rozhlasovou show na Planet Rock a jenž ve studiu nahrával s takovými jmény jako jsou David Bowie, Cat Stevens nebo Al Stewart, zahraje 23. února od 20 hodin v Kongresovém sále Clarion Congress Hotel. Vstupenky v číslovaných sektorech v cenách 690, 790 a 890 korun jsou od těchto dnů v předprodeji v síti Ticketstream a v Bounty Rock Cafe, které vystoupení pořádá.

„Rick Wakeman je ztělesněním artrocku! Impozantní a majestátný vzhledem v každém zavlnění pláště, gestu a notě. Vidět jej hrát naživo je zážitkem na celý život, i ty nejtěžší party hraje s lehkostí a nonšalancí, dokáže střídat rejstříky i klaviatury a přitom si s úsměvem povídat s nejbližším spoluhráčem,“ láká na koncert pořadatel Dušan Neumann.

wakeman4Rick Wakeman se narodil jako Richard Christopher Waleman 18. května 1949 na předměstí Londýna do hudebně založené rodiny. V pěti letech začal hrát na klavír, ve dvanácti zkusil elektronické nástroje a ve čtrnácti se z něj stal poloprofesionální hudebník. Už za studií na věhlasné Royal College of Music se stal vyhledávaným studiovým hráčem. Například Davidovi Bowiemu přispěl mellotronem na album Space Oddity a klavírním doprovodem i na další jeho skladby. Sólem ozdobil Morning Has Broken Cata Stevense.

Začátkem sedmdesátých let nahradil Tonyho Kayeho v kaple Yes, ze které se po příchodu Steva Howea a Ricka Wakemana stala doslova supergroup. To znamená, že na každém z postů hrál muzikant světové extratřídy. Yes tehdy ovládali žebříčky a čtenářské ankety novin a časopisů.

Paralelní, avšak rovněž velkolepou sólovou kariéru zahájil Rick v roce 1973 tematickým instrumentálním projektem Six Wives Of Henry VII. O rok později nahrál naživo v Royal Festival Hall se symfonickým tělesem, sborem a recitátory svou adaptaci Verneovky Cesta do středu Země. V roce 1975 v podobné bombastické konstelaci vydával studiovku Myths And Legends Of King Arthur.

V osmdesátých a devadesátých létech vydává Wakeman bezmála padesát alb s relaxační, filmovou i jinou hudbou. Z nadprodukce stojí za zmínku především Return To The Centre Of Earth z roku 1999.

V tvůrčí činnosti Rick Wakeman nepolevuje ani novém tisíciletí, i když se více soustředí na koncertování a přehrávání svého špičkového repertoáru ze sedmdesátých let. „Setlisty současných koncertů jsou více než slibné. Navíc podobná příležitost slyšet a vidět rockovou klasiku ve vrcholném autentickém provedení jejího autora, se už nemusí opakovat,“ doplňuje Neumann.

SOUTĚŽ

O ženách kterého anglického panovníka pojednává jeden z nejúspěšnějších alb Ricka Wakemana? Soutěž uzavíráme 15.2. a výherce budeme kontaktovat e-mailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]