Festival Jazzinec chystá opět lahůdky!
Richard Bona

Festival Jazzinec chystá opět lahůdky!

bill evans
Bill Evans

Letošní, již 17.ročník trutnovského festivalu JAZZINEC chystá opět jazzové i nadjazzové lahůdky, některé dokonce speciálně jen pro tuto příležitost! Z programu vyzobávám tyto obzvlášť šťavnaté rozinky:

4.února ve Společenském centru UFFO vystoupí americký saxofonista Bill Evans a Milo Suchomel Quartet ze Slovenska. Doufejme, že tento odchovanec pozdní líhně Milese Davise bude ve formě a se slovenským saxofonistou si padnou do ucha.

12.února v nekuřácké kavárně klubu Kabinet zazpívá izraelská kytaristka Dida Pelled s triem, ve kterém bude tvrdit muziku náš kontrabasista Tomáš Liška.

19.února vzdá Pod Hradem Luboš Andršt Blues Band hudební hold trutnovské bubenické legendě Jiřímu Kyselovi, který v srpnu bohužel předčasně odešel do nebeského bandu (před desetiletími hrával nejen s Andrštem, ale také s Michalem Prokopem a nedávno ještě s obnoveným Knížákovým Aktualem).

26.února jen a pouze pro Jazzinec, a to v Koncertní síni Bohuslava Martinů, bude zpívat nadějný Ondřej Ruml s jazzovou dvojicí Matěj Benko a Rasťo Uhrik.

Tamtéž se 5.března uskuteční dvojkoncert – můžeme se těšit na americko-česko-slovenský band Levíček-Weiss Project, ve kterém se sešli Balzarův pianista Jiří Levíček a talentovaný trumpetista Evan Weiss, a na rtuťovité chicagské trio Hanging Hearts zpěváka, skladatele a saxofonisty Chrise Wellera. Viz.: https://soundcloud.com/chris-weller-music.

V Dánsku usazený a free-jazzem okouzlený Luboš Soukup se svým septetem Points vystoupí dne 12.března také v Koncertní síni Bohuslava Martinů, stejně tak 18.března trio Ondřeje Štveráčka plus slovutný americký bubeník Gene Jackson (ex- Hancock, Holland, B.Marsalis…).

25.března v UFFO budou koncertovat bratři Ebenové s posledním projektem, nazvaným „Čas holin“ (recenze zde).

Richard Bona
Richard Bona

Hvězdami hlavního festivalového večera v UFFO dne 28.března budou mimo jiné talentovaný slovenský trumpetista Lukáš Oravec se svým kvartetem a s hostujícím americkým saxofonistou Vincentem Herringem, někdejším spoluhráčem Gillespieho, Blakeyho, Coryella a dalších legend, a na jediném koncertu u nás, ad hoc pro Jazzinec, slavný kamerunský jazzman Richard Bona, a to s kapelou, již sestavil Michal Žáček.

Na duben je pak plánováno provedení „Jazzové symfonie“ Marka Novotného (11.4.v UFFO), jehož se ujme Jihočeský komorní philharmonický orchestr a hostující americký flétnista a saxofonista Paul Lieberman. V tentýž večer se můžeme těšit také na Mike DiRubbo Trio, ve kterém jednoho z nejlepších neworských saxofonistů doplňují Brian Charette a Tomáš Hobzek.

A 16.dubna pak v Koncertní síni Bohuslava Martinů bude křtít nové album hvězdné trio Libor Šmoldas&Adam Nussbaum&Jay Anderson.

Kompletní program najdete na webových stránkách festivalu:

http://2015.jazzinec.cz/program/