Jazzmani Tres Quatros Kvintet a jejich debutová deska Small Talk pokřtěna v Brněnské Alterně.

Jazzmani Tres Quatros Kvintet a jejich debutová deska Small Talk pokřtěna v Brněnské Alterně.

small-talkKKapela Tres Quatro Kvintet je Brněnské kvetoucí jazzové kvítko s velkými ambicemi a potenciálem stoupat na výsluní Jazzové moderní scény. Důkazy jsou více než usvědčující z jejich úspěchů v poměrně krátkém časovém rozmezí. Započali v roce 2009 a tvrdá práce nesla ovoce převážně v loňském roce na soutěži JazzfruitMladí ladí jazz, kde rozdupali konkurenci a získali tak první cenu v podobě možnosti tvorby desky. Možnost využili znamenitě a tak vzniklo jejich první debutové album Small Talk a kvítko se změnilo díky tvrdé práci a píli v jazzovou orchidej. Přesvědčit se můžete poslechem tohoto alba zdarma například na sociálních sítích a nebo pořídit desku přímo na koncertě kapely či na Itunes. Tuto instrumentální jazz fusion formaci tvoří 5 členů. U saxofonu vás rozproudí Petr Smékal, pianista a zároveň frontman kapely Lukáš Duchoň, kytarové struny protáhne Jaromír Viteker, s basou v ruce Ondřej Klusáček a salvu úderů vám věnuje bubeník Michal Jirásek.

Teď už se ale přesuneme přímo do útrob Brněnského klubu Alterna, který poskytoval perfektní zastřešení pro chystaný křest. Krátce po 8 hodině už malebný klubík praskal ve švech a místa nebylo nazbyt. Odhadem bych účast tipoval na více než sto posluchačů. To už se ale mladíci s Tres Quatro Kvintet chopili otěží a započali dlouhou jízdu pohodovým večerem. Hned zpočátku byly vidět hodiny dřiny na perfektně sladěných nástrojích. Pánové byli vyváženě nazvučení a šlapali jako hodinky. Relaxační proud jazzového vyprávění si ležerně plul mezi posluchači a naladil je tak do líbezné atmosféry. Postupem času se každý z muzikantů oddělil od celku a vystřiženým solem ukázal svoje kvality. A pokud mluvíme o kvalitách, tato formace přesně ví jak je vypustit do obecenstva před sebou. Bystrý posluchač by určitě podotkl i zapeklité rytmické přechody, které s chirurgickou přesností prolínaly tento fusionový zážitek. Kapela naservírovala hlavně písně vlastní tvorby, které aspoň mě přišly jako pohádkový styl hraní s přechodem do explozivních pasáží, kdy se tělo bez pomocí mysli zvedalo ze židle. Ale hlavní bod večera byl samozdřejmě křest, který proběhl za přítomnosti člověka zvaného „Serža“. Dozvěděli jsme se pár zajimavostí o nové desce a za pár okamžiků se už CD topilo v bublinkách šampaňského doprovázeno bouřlivým postleskem přihlížejících. Se Seržou jsme se rozloučili až po dalších čtyřech skladbách, kde doprovázel kapelu na bizardní nástroje v podobě chrastícího bubínku sloužícího také jako židlička a poté na neméně bizardní elektropad(nástroje pojmenovávám vlastními slovy snad mistry muzikanty neurazím). Vskutku pěkné oživění prostřednictvím těchto nástrojů nás pomalu dostalo ke konci.

50000000

Křest Tres Quatro Kvintet bych označil za velice vydařený předvánoční jazzový zážitek. Pokud máte koled plné zuby tak jako já určitě nepohrdnete malou změnou v repertoáru. Album Small Talk vám nabízí poklidnou muziku a zaručí kvalitní poslech. V případě, že nevíte co k vánocům a máte někoho, kdo opravdu ocení jazz tento klenot je vám k dispozici. Věřím, že členy kapely budou provázet další a další úspěchy a ještě o nich uslyšíme.