Příští rok Filharmonie Brno: Nejen Iva Bittová jako Mefisto

Příští rok Filharmonie Brno: Nejen Iva Bittová jako Mefisto

Miloš Štědroň o nové koncertní sezóně Filharmonie Brno řekl: „Opravdu poutavá a šťastná dramaturgie. Ruku v ruce s ní půjdou interpretační výkony. Myslím, že se máme na co těšit a že Filharmonie Brno dokazuje svou pohotovost, evropsky náročný přístup, a to ji i zavazuje k výkonům, které ji dále povedou k posílení umělecké pozice a významu ve střední Evropě.“

Filharmonie Brno může navíc těžit z polohy města, která ji opravňuje stát se jakýmsi mezikulturním mostem. Je tak symptomatické, že si pro sezonu 2014/2015 zvolila jako rezidenčního umělce Benjamina Jusupova – izraelského skladatele, dirigenta a klavíristu (původem z Tádžikistánu) působícího jako respektovaná osobnost po celém hudebním světě a komponující pro světoznámé sólisty, jako jsou Maxim Vengerov, Misha Maisky či Vadim Repin. V průběhu sezony zazní jeho koncertní skladby, nezřídka využívající atraktivní posluchačské prvky (názvuky středoasijské tradiční hudby, tanga, rocku, málo slýchané nástroje, smyčky apod.) v podání špičkových hudebníků – violoncellisty Alexandra Kňazeva, flétnisty Matthiase Zieglera a jednoho z nejlepších současných violistů Maxima Rysanova; ve své umělecké trojroli se na jednom z koncertů představí i sám Jusupov.

K dalším očekávaným vrcholům sezony bude patřit prosincová světová premiéra kritického vydání oratoria Epos o Gilgamešovi (premiéra dnes 12.12.!), která připomene 55. výročí úmrtí Bohuslava Martinů a symbolicky završí Rok české hudby 2014, událostí bude zmíněná „faustovská“ kantáta Alfreda Schnittkeho mimo jiné s Ivou Bittovou v roli Mefista nebo provedení kompletního orchestrálního díla brněnské skladatelky Vítězslavy Kaprálové při příležitosti 100. výročí jejího narození. Nevšední zážitek slibuje pilotní projekt rozvíjející se spolupráce s Univerzitním kinem Scala: ruský němý film Nový Babylon z roku 1929, příběh nenaplněné lásky odehrávající se na pozadí temné historie Pařížské komuny, doprovodí filharmonici v Besedním domě původní hudbou Dmitrije Šostakoviče.

PŘEDPLATNÉ NA MÍRU DLE CHUTI DRAMATURGA FILHARMONIE BRNO VÍTĚZSLAVA MIKEŠE

5. a 6. 3. 2015, 19:30, Janáčkovo divadlo

Iva Bittová jako Mefisto

„Faustovská“ kantáta Alfreda Schnittkeho s Ivou Bittovou v roli Mefista a slavná symfonie Patetická Petra I. Čajkovského.

2. a 13. 3. 2015, 19:30, Besední dům

Potlesk pro „Umělce sezony“

Náš „Umělec sezony, Benjamin Jusupov z Izraele, se během jediného koncertu představí ve své umělecké trojroli skladatele, dirigenta a klavíristy.

 3. a 24. 4. 2015, 19:30, Janáčkovo divadlo

Viola-Tango-Rock-Concerto

Rockové prvky, sólista hrající na akustickou i elektrickou violu a tančící tango, to vše je skvěle zakomponováno do Violového koncertu, se kterým jeho autor Benjamin Jusupov slaví úspěchy po celém světě. Nabízíme v kombinaci s Brahmsovým klavírním koncertem.