Vítěz Grammy a vítěz Mladí Ladí Jazz sladí noty na společném večeru

Vítěz Grammy a vítěz Mladí Ladí Jazz sladí noty na společném večeru

etkinOran Etkin, držitel ceny Grammy a představitel newyorkské jazzové scény, zahraje vůbec poprvé v Praze. V klubu Jazz Time vystoupí 5. 12. spolu s loňským vítězem ceny Jazz Fruit festivalu Mladí Ladí Jazz, kapelou Tres Quatros Kvintet, která zde slavnostně pokřtí svoje debutové album Small Talk. Obě hudební tělesa se potkají v rámci koncertní série Jazzbit festivalu Mladí Ladí Jazz.

„Jeho hudba je world-music v pravém slova smyslu, žádný odfláknutý hybrid, ale osobitý zvuk zrozený z hlubokého respektu k různým hudebním tradicím.“ (Napsali o Oranu Etkinovi; The Irish Times)

Newyorkský hudebník Oran Etkin, původem z Izraele, vytváří směs moderního jazzu a world-music. Jeho velkou zálibou je pořádání hudebních workshopů pro děti, pro což vyvinul vlastní metodu hudební výuky nazvanou Timbalooloo. Jeho unikátní zvuk saxofonu, bass-klarinetu a klarinetu vychází z tradice Afriky a Izraele a zároveň rezonuje s divokou energií současné newyorkské jazzové scény.

Společně s dalšími mimořádnými umělci (kupříkladu Esperanza Spalding) obdržel Oran Etkin za desku „All About Bullies“ v roce 2012 Grammy Awards. O rok dříve byl na toto ocenění nominován za svoji skladbu „Unique Monique“ pro dětské album „Healthy Food for Though,“ které propaguje zdravou výživu dětí v USA (toto album podpořili další slavní umělci jako Moby nebo Russell Simmons).
Jeho nejnovější album vydané labelem Motema, Gathering Light, nahrál se svým triem. Na albu se prolínají svěží a dobrodružné skladby plné melodií a rytmů, které Oran Etkin objevil na svém posledním koncertním turné v Indonésii, Číně, Japonsku, Izraeli a Evropě.

Česká úderná formace Tres Quatros Kvintet (TQK) v rámci tohoto výjimečného koncertního večera pokřtí debutovou desku Small Talk. Vznik alba byl podpořen vítězstvím kapely v loňském ročníku soutěže Jazz Fruit – Mladí Ladí Jazz ve spolupráci se studiem 3bees. TQK je brněnská jazz-fusion kapela, jejíž tvorba je založena na energickém instrumentálním jazzu podloženým moderním groove, lichými rytmy a barevným souzvukem saxofonu a elektrické kytary. Jejich debutové album nabídne hudební sety obsahující vlastních autorské kompozice zároveň obohacené o jazzové coververze popových hitů.