Brian Charette na bezstarostné jízdě

Brian Charette na bezstarostné jízdě

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.6

Varhaník BRIAN CHARETTE o sobě dává opět halasně vědět, a to je dobře. Vždyť tento Newyorčan není u nás cizincem, je to skoro našinec, a tak si ho hýčkejme. Špičkových jazzových varhaníků není nikdy dost!

Půl roku po předchozí triové desce „Square One“ vydává na labelu Posi-Tone Records další album v triu – „GOOD TIPPER“. Tentokrát však bubeník Mark Ferber (ex-Wadada Leo Smith, Bob Sheppard, Lee Konitz, Don Byron, Norah Jones) a kytarista Yotam Silberstein (ex-Monty Alexander, Roy Hargrove, DeeDee Bridgewater, Al Jarreau) hrají pouze na třetině skladeb. Na novém albu s Charettem hrají především kytarista z Bronxu Avi Rothbard (hrál třeba s Gregorym Porterem, Freddym Colem, Jeremym Peltem, Waynem Escofferym) a detroitský bubeník Jordan Young (Rodney Whitaker, James Carter, Teddy Harris, Donald Walden…).

Tucet kompozic postupně vytváří výrazovou a emocionální gradaci, takže album začíná jakýmsi květinovým oparem a končí nadupanou hardbopovou energií. Co však všechny – zčásti autorské, z větší poloviny převzaté – skladby spojuje, je bezstarostná, pohodová atmosféra, nálada, barvy a chutě šedesátých let. Skladby příjemně odsejpají, prvních sedm tracků nepřekročí 4 a půl minuty, nejdelší skladbou alba je desátý track (7:23).

C1010Na albu se tak setkáte s rockovou klasikou – „Time Of the Season“ napsal Rod Agent a můžete ji slyšet na slavném albu skupiny The Zombies „Odessey And Oracle“ (1968). Charette ji hraje více nabluesověle a zachovává přitom onu květinovost originálu. Standard „Spring Is Here“ je velmi lehkonohý, naopak v tanečním reji pod brazilským sluncem „Cuando Cuando Cuando“ (tuhle píseň proslavil Al Martino) zaperlí Silbersteinova kytara, nechybí dokonce stará bondovka (John Barry) „You Only Live Twice“ a dvojice countryových hitů z pera Jimmyho Webba: „Wichita Lineman“ s nejkrásnějším kytarovým sólem na desce (Rothbard) a „Up, Up And Away“ se soulovou gradací. Příkladem úžasně odpíchnuté svižnůstky s bluesovým feelingem na spodních groovech je Charetteho „Another Quarter“, z balad vysoko ční také autorská, mistrně vystavěná „To Live Your Life“. Brian Charette mění barvu i výraz svých varhan, sóla zbytečně neprotahuje, frázuje přesně a s patřičnou hutností, jeho podmalby jsou vskutku až oparné. Ve dvou skladbách však posune určitou bezstarostnost k výšinám expresivního výrazu, jímž byl vrchovatě sycen hardbop šedesátých let. Autorská odpichovka „One And Nine“ je posílena tenorsaxofonem (hostující Joe Sucato) a Charette zde svou hrou dociluje až smithovského archetypu (jde o nejdelší track alba, takže na to má dostatek prostoru) a album vrcholí Hendersonovou peckou „The Kicker“, která nepostrádá kypící šťávu a tah na bránu, včetně bubeníkova sóla (Young).

Brian Charette se samozřejmě chystá také na naše pódia, především do pražských klubů. V nejbližší době to bude 18.11. U Malého Glena (s Romanem Pokorným), 19.11. Jazz Dock (se Soulmates), 20.11. Jazz Dock (s jeho Sextettem) a 24.11. Agharta (s Adamem Tvrdým).

http://www.posi-tone.com/goodtipper/goodtipper.html