Letošní Americká cena také pro Filharmonii Hradec Králové!

Letošní Americká cena také pro Filharmonii Hradec Králové!

Vězte, že do Hradce Králové pronikla prestižní THE AMERICAN PRIZE! Tuto cenu, jmenovitě Čestné uznání, letos získal americký dirigent PAUL MAUFFRAY a video nahrávka z loňského edukativního koncertu FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ právě pod jeho vedením, na kterém společně provedli „Příhody lišky Bystroušky“ Leoše Janáčka a Musorgského „Obrázky z výstavy“.

Americká cena se od roku 2009 každoročně uděluje nejlepším umělcům, souborům a skladatelům ve Spojených státech, a to formou neziskové soutěže prostřednictvím jejich předložených „živých“ nahrávek. Paul Mauffray spolupracuje s Filharmonií Hradec králové již od roku 1994, a to včetně bernsteinovsky „výchovných“ koncertů pro děti a mládež (a kohokoli, kdo má zájem proniknout do světa tzv.vážné hudby). Uvádí si je sám, neboť se naučil obstojně česky (považte!) z libret Janáčkových oper – patří totiž ke světově uznávaným a nadšeným janáčkologům. Proto dokáže publikum, byť nezkušené, začátečnické, naplno zaujmout, a zprostředkovat tak náročnější hudbu současné klipové generaci.

Dalším připravovaným projektem Filharmonie Hradec Králové s tímto dirigentem je opět edukativní, a to již cele zaměřen na osobnost moravského solitéra a dnes ve světě nejvíce obdivovaného českého skladatele – „Leoš Janáček – seznamte se!“ Na programu koncertu dne 26.listopadu (dopoledne, v 10.30) v sále Filharmonie je výběr z Lašských tanců, původní předehra k opeře Její pastorkyňa, výběr z Tarase Bulby, „Allegretto“ ze Sinfonietty a výběr z Glagolské mše. Vskutku reprezentativní janáčkovská dramaturgie!

Leoš Janáček -The Cunning Little Vixen (2nd mov. of suite)

Mussorgsky - Pictures at an Exhibition (1/3): Promenade & Gnomus