Začátek týdne na Strunách podzimu ovládnou jazzmani Hugh Masekela, Brad Mehldau a mandolínista Chris Thile

Začátek týdne na Strunách podzimu ovládnou jazzmani Hugh Masekela, Brad Mehldau a mandolínista Chris Thile

MasekelaPondělní večer 3. listopadu bude na Strunách podzimu patřit setkání dvou výrazných osobností – všestranného hráče na mandolínu Chrise Thileho a jazzového pianisty Brada Mehldaua. Do Velkého sálu Lucerny zamíří v rámci společného evropského turné. O dva dny později, ve středu 5. listopadu, pak v rámci festivalu zavítá do pražského Rudolfina jihoafrický trumpetista a zpěvák Hugh Masekela, který je označován za jednu z klíčových postav jazzové hudby posledních šedesáti let. Na pražské zastávce jej doprovodí dlouholetý spoluhráč a dobrý přítel pianista Larry Willis.

Virtuózní mandolínista a držitel tří cen Grammy Chris Thile je objevem letošního ročníku festivalu. Do Prahy přijíždí ve společnosti jazzového pianisty Brada Mehledau, který v Čechách debutoval právě na Strunách podzimu. Spojení mandolíny a klavíru i dvou výlučných osobností s rozdílnými hudebními kořeny je pro mnohé jistě překvapivé. Jejich společné vystoupení ohodnotil The Independent slovy: „Tito uznávaní virtuózové dokázali propojit dvě nesourodé a specificky americké hudební formy – bluegrass a jazz – a výsledkem je něco zcela nového. Jejich koncerty nadchly překypující nápaditostí a nepředvídatelností posluchače ze všech končin světa.“ Chris Thile zaujal již ve svých skupinách Nickel Creek a Punch Brothers. Spolupracuje rovněž s řadou dalších významných hudebníků, včetně violoncellisty Yo-Yo My. Mandolínu rozeznívá stejně tak bluegrassem, folkem jako klasickým repertoárem či jazzovými improvizacemi. Nejnověji nahrál výběr Bachových sonát a partit pro hudební vydavatelství Nonesuch. Koncert byl pro velký zájem přesunut do Velkého sálu Lucerny. V tuto chvíli jsou k dispozici pouze vstupenky ke stání v hodnotě 190 Kč.

Život i umělecká dráha Hugh Masekely je nesmírně pestrá. Křídlovku mu věnoval Louis Armstrong, vedle účasti na legendárním projektu Graceland s Paulem Simonem si s chutí zahrál s Dave Matthews Bandem či U2. Jeho koncerty plní prestižní hudební síně i stadiony. Na svém kontě má na čtyřicet nahrávek. Masekela se postupně stal symbolem hudebníka, jehož umělecké i občanské postoje pomáhají posunout společnost k lepší budoucnosti. V roce 1960 se musel před apartheidem uchýlit do Spojených států. Díky podpoře Dizzyho Gillespieho a Louise Armstronga si vytvořil vlastní jedinečný styl, ve kterém se mísí africké i americké vlivy. Ostatně jeho první album nese název Trumpet Africaine. „Mým hlavním posláním je ukázat celému světu, jací lidé v Africe doopravdy jsou. A připomenout to i samotným Afričanům,“ říká Hugh Masekela, hudebník plný humoru i životního nadhledu. V Rudolfinu mu bude více než důstojným spoluhráčem významný newyorský pianista Larry Willis, kolega řady skvělých jmen hudební historie jako Stan Getz, Cannonball Adderley, Carla Bley nebo skupiny Blood, Sweat And Tears. „Když hraje na klavír, je to jakoby hrál orchestr, kombo, duo, lahodný a radostný hlahol… Když mě doprovází, připadám si, jako bych seděl na velkém buclatém mráčku,“ představuje Masekela svého přítele a kolegu. Jejich duo připomíná rozhovor dvou jazzových mudrců. Koncert bude zaznamenán Českým rozhlasem Vltava. Vstupenky v různých cenových kategoriích je možné zakoupit na www.strunypodzimu.cz a v tradičních předprodejních sítích.

www.youtube.com/watch?v=rXPiNqUdWrQ

www.youtube.com/watch?v=qHf9URcoa28

Hlavní program festivalu uzavře 9. listopadu ve Stavovském divadle první dáma současného andaluského flamenka Estrella Morente. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem napíše 12. listopadu v Roxy/NoD klubová noc SPOTLIGHT s divokou show čerstvých držitelů Mercury Prize britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem.