Britské Neil Cowley Trio exkluzivně na jediném koncertě v České republice

Britské Neil Cowley Trio exkluzivně na jediném koncertě v České republice

neil-cowleyV pondělí 3. listopadu vystoupí v olomouckém Jazz Tibet Clubu na exkluzivním koncertě proslulá britská kapela Neil Cowley Trio. Do Olomouce, kde si před dvěma lety odbyla svou českou premiéru, si odskočí mezi koncerty v Mnichově a Berlíně. Půjde o jediné vystoupení kapely nejen v České republice, ale i ve střední Evropě.

Oslňující britský skladatel a klavírista Neil Cowley vytváří hluboce podmanivou a strhující hudbu, která je poetická a křehká, velkolepá i nespoutaná a divoká. Odkazuje na Clauda Debussyho a Steva Reicha, stejně jako na Spiritualized a Arcade Fire, a je silná natolik, že zcela bourá běžné vnímání žánru. Její emoce a energie ohromí milovníky jakékoli hudby.

Biografie

Už ve svých 10 letech ukázal klavírista a skladatel Neil Cowley svůj nezměrný talent, když hrál Šostakovičův klavírní koncert a později dokonce studoval na Královské akademii v Londýně. Jako náctiletý ale na kariéru v klasické hudbě zanevřel a vstoupil do světa starého dobrého RnB, soulu, funku a v 17 už začal pracovat s nejúspěšnějšími hudebníky té doby.

V roce 2005 se Cowley vrátil ke své první lásce – klavíru – a založil Neil Cowley Trio. Jejich dynamická a nabitá hudba, ve které se jazz snoubí s rockovou poetikou, je okamžitě vymrštila do přední linie nového britského post-jazzového hnutí. Ztěžklé chytlavé melodie, mocné riffy a nevyzpytatelně dovádivé pasáže mísící se s citlivě naléhavou srdcervoucí krásou definují jejich hudbu – Cowley a jeho kapela převrátili koncept klavírního jazzového tria vzhůru nohama.

Do dnešního dne vydalo Neil Cowley Trio čtyři studiová alba – Displaced (2006), které vyhrálo cenu BBC Jazz Award v roce 2007 za nejlepší album; Loud… Louder… Stop (2008), které vydavatelství Mojo oslavovalo jako „moderní klasiku“; Radio Silence (2010) a The Face of Mount Molehill (2012), které nahráli se smyčcovým souborem a se kterým vyhráli cenu Jazz FM za nejlepší jazzový počin roku 2013. Jejich páté studiové album ‘Touch and Flee’ vyšlo v červnu tohoto roku a stvrdilo tak Cowleyho pověst úžasného a oslňujícího skladatele.

Kromě svého tria, působí Cowley v posledních letech jako přední pianista soulových a popových projektů, které vyžadují jazzovou techniku a rytmickou pružnost. Bezpochyby to byla spolupráce s Adele na jejím albu 19 a celosvětovém trháku 21, díky níž se zněj stal doslova nejposlouchanější klavírista roku 2011 na planetě.

Hudební nadace PRS for Music Foundation udělila Cowleymu titul rezidenčního hudebníka pro Derry-Londonderry – britské město kultury roku 2013.

Trio známé pro svá jedinečná živá vystoupení, která nepostrádají rozvernost ani britský smysl pro humor, na svých turné projelo celý svět a objevilo se na světově nejuznávanějších jazzových festivalech.