48. Slánské jazzové dny 2014

48. Slánské jazzové dny 2014

Will BernardNNadcházející 48. Slánské jazzové dny se svým uspořádáním budou podobat 42. ročníku, kdy na hlavním sále v Městském centru Grand vystoupily vždy tři kapely a přísálí bylo otevřeno jako druhá malá scéna. Při současných technických požadavcích kapel na zvuk a náročných přestavbách se již léta nedaří ukončit hlavní koncert v rozumnou dobu. Mnohdy pak k velké lítosti pořadatelů hlavní hvězda hraje unavenému publiku, které pozvolna opouští sál. Minulý rok si nejeden návštěvník festivalu povzdechl, že chyběl koncert v divadle, letos chybět nebude. Vedle hlavních koncertů v Grandu je připraven prolog festivalu, který se bude konat dva týdny před SJD v sobotu 8. listopadu a vystoupí na něm dnes celosvětová hvězda Iva Bittová. Koncert zahájí energií nabité trio Ondřeje Kabrny, jinak též profesora klavíru na Konservatoři Jaroslava Ježka. Zpěvačka a houslistka Iva Bittová vystupuje v různých obsazeních, sólem počínaje. Do divadla přijede s obsazením Čikori, které vede spolu s kytaristou Vladimírem Václavkem.

Samotné SJD pak proběhnou v termínu 21. – 23.listopadu a budou nás čekat dva koncerty v Grandu a dva v kapli městského muzea.

V pátek festival odstartuje swingovým orchestrem Harlemania vedeným kytaristou Markem Rejhonem. Chloubou kapely je dvojice zpěváků Pavel Štursa a Petra Ernyeiová, s kterými se kapelník programově věnuje swingu 40.let minulého století. I následující kapelou zůstaneme v historii – dalším hostem bude americká bluesová zpěvačka Sharon Lewis, přezdívaná Texas Fire, která vystoupí spolu s kapelou Groove varhaníka Jana Kořínka. Na závěr večera vystoupí Petr Kroutil Orchestra, sexteto složené z předních pražských muzikantů, jako jsou Michal Hejna, Vít Švec či Ondřej Kabrna. Soubor navazuje na tradici americké swingové hudby a unikátním způsobem ji propojuje s prvky world music. S kapelou, kterou vede skvělý saxofonista, zpěvák a entertainer v nejlepším smyslu slova Petr Kroutil, vystoupí i nový člen – zpěvačka Barbora Swinx Řeháčková. Na druhém pódiu v přísálí se setkáme s pozoruhodným kvartetem E Converso saxofonisty Michala Wroblewského, které ve Slaném zahájí turné k prvnímu albu kapely.

Sobotní večerní koncert otevře mezinárodní obsazení Stiff Trigger, pro které jsou charakterističtí dva hráči na klávesové nástroje a hned několik výborných zpěváků. Kapela je doma ve stylech, jako jsou soul, blues, funky, groove, jazz a blues rock. Jejím stálým členem je výborný americký kytarista a zpěvák Dani Robinson. Hlavní hvězdou festivalu bude renomovaný americký kytarista Will Bernard se svým triem. Will spolupracoval s Donem Cherrym a Peterem Apflebaumem, s kterými také nahrával a proslavil se účastí v kapele TJ.Kirk (spolu s Charlie Hunterem) a svými sestavami. Za CD s těmito soubory je nositelem tří nominací na Grammy. Koncert uzavře Big Band Theory, orchestr profesionálních hráčů pražské jazzové scény, který s chutí hraje skladby stylově zařaditelné mezi jazz-pop, fusion nebo latin. Na druhém pódiu pak vystoupí ve Slaném dobře známý hráč na foukací harmoniku a zpěvák Matěj Ptaszek se svým Dobré ráno Blues Bandem repertoárem z povodí Mississippi. Na odpoledních koncertech v kapli se setkáme v sobotu s kvartetem Zeurítia, které se svým současným projektem „Brand New Zeurítia“ zaměřuje na jazzové písničky hrané bez bicích. Těšit se můžeme na zaranžované písně ve stylu Nat King Cole Trio a brazilské bossa novy a samby. Garanty kvalitní hudby jsou leadři kapely, jazzoví manželé Vendula (zpěv) a Libor (kytara) Šmoldasovi.

V neděli za závěr SJD vystoupí v kapli duo vynikajících amerických muzikantů harmonikáře a zpěváka Billa Barretta a kytaristy Ryana Donohue, jejichž tvorba má těžiště v New Orleans, blues, jazzu a gospelu.. Chybět nebudou ani slánské kapely, ty přivítáme jak na jam sessions, tak na koncertech v přísálí. Těšit se můžeme na zavedené soubory Rastafidli Orkestra a The Bladderstones, které představují to nejlepší ze slánské hudební scény, nově na Blues Rousers a další. A tak jako každý rok nebudou chybět ani výstavy. Pořadatelé doufají, že navzdory svým 47 uplynulým ročníkům zůstávají Slánské jazzové dny stále mladé a že se jim chystaným ročníkem podaří oslovit další posluchače.

Jaroslav Čečrdle