Marco Marconi a čekání na vydavatele

Marco Marconi a čekání na vydavatele

K vycházejícím hvězdám jazzového piana patří bezesporu Ital MARCO MARCONI, který ale od roku 2012 žije v Londýně. V červnu 2013 podepsal pětiletou smlouvu s renomovaným britským vydavatelstvím Candid Records. Jenže stačil zde realizovat pouze reedice svých starších, vlastním nákladem vydaných alb. Na nový titul, jenž měl vyjít letos v říjnu, již bohužel nedojde. Aspoň zatím. Majitel labelu Alan Bates se zdravotně necítí dostát svým vydavatelským závazkům, a tak musí Marconi najít jiný label.

Marco Marconi se narodil v malebném italském městečku Umbertide (provincie Perugia) v roce 1975. Ve 22 letech absolvoval studium klasické klavírní hry na konzervatoři v Perugii s vyznamenáním. V roce 1998 byl finalistou soutěže La Fenice v Benátkách, které se každoročně zúčastňují ti nejlepší absolventi hudebních škol v Itálii. Po získání diplomu v oboru klasický klavír jal se objevovat jazz. V roce 2005 dosáhl titulu Doctor Jazz, to jest absolutoria s plným počtem bodů. Studoval nejprve u Ramberta Ciammarughiho, posléze u Paola Di Sabatino. Zúčastnil se také několika mistrovských jazzových dílen (Massimo Moriconi, Fabio Zeppetella, Umberto Fiorentino, John Arnold). V roce 2007 sestavil své první trio. Ještě předtím však natočil ve vlastní režii debutové album sólového piana „The Day Before“. V roce 2009 slavil obrovský úspěch v Anglii, když vystoupil na festivalu Cheltenham Jazz Fringe. V roce 2010 vydalo Marco Marconi Trio vlastním nákladem album „Keep the Way Clear“, kde kromě standardů znějí také autorské kompozice. S pianistou a lídrem Marconim zde hrají basista Graziano Brufani a bubeník Alberto Argiro. Toto album vloni vyšlo v již zmíněné reedici u Candid Records, stejně tak další solo projekt „Mosaico“ z roku 2011, natočené ve slovutné Fazioli Concert Hall na severu Itálie. Na podzim téhož roku vystoupil Marconi se sólovým recitálem na Lancaster Music Festival v Anglii jako hlavní hvězda.

Take the 'A' Train/Round Midnight - Marco Marconi Italian Trio (Videoclip)

Není proto divu, že Marco Marconi přesídlil do Anglie, kde slavil největší úspěchy v dosavadní kariéře. Nové album, plánované na letošní podzim, snímal ve Fazioli Concert Hall (zřejmě prostor, který Marconimu bytostně i umělecky vyhovuje) vynikající Stefan Amerio ze stáje ECM a Marconiho trio zde podává vskutku excelentní výkon. Pianista se obklopil italskými muzikanty, etablovanými na londýnské scéně: Andrea Di Biase (kontrabas) a Enzo Zirilli (bicí).

Jsem si jist, že nějaký prozíravý vydavatel (a třeba i mimo britské ostrovy) na sebe nenechá čekat dlouho…