Silvia Cignoli a její svobodný Irid

Silvia Cignoli a její svobodný Irid

silvia-cignoli-in-concerto-auditorium-ottava--L-J9bDsINa třídenním festivalu improvizované hudby Chilli Jazz Fest, který se bude jako každý rok konat na konci září v malebném rakouském městečku u maďarských hranic Heiligenkreuz im Lafnitztal, vystoupí také italský soubor IRID. Je to jedinečná příležitost slyšet výjimečný projekt na své mládí (29 let) fenomenální kytarové experimentátorky, jejíž jméno se v Evropě začíná skloňovat ve všech pádech: Silvia Cignoli.

Narodila se v Miláně v roce 1985. Absolvovala řadu mistrovských kurzů, zaměřených na kytarovou hru (včetně elektrické), kompozici, interpretaci soudobé i historické hudby, také klasického a romantického kytarového repertoáru, píší pro ni současní italští skladatelé, spolupracuje s divadelními soubory. Věhlas získala zdařilým provedením slavné Reichovy minimalistické kompozice „Electric Counterpoint“, které se přinejmenším vyrovnalo Methenymu.

Silvia Cignoli plays Electric Counterpoint (III) by Steve Reich

Již na studiích v Luganu pomýšlela o souboru, jenž by ukojil její potřebu vnitřně cítit a prožívat soudobou hudbu, a to v multimediální podobě, syntetické, pomocí pohybu, výtvarného umění a video-projekce. Toužila proměnit koncerty v představení. Irid znamená etapu aktivace tvůrčího potenciálu, který je nutný k oživení notového záznamu či představ hudebníka. Základy projektu postavila v roce 2011 a již následující rok získala cenu pro tvůrčí talenty MITiCi.

Základem souboru Irid je vedle kytaristky Cignoli o rok mladší flétnistka Cinzia Cruder, rodačka z Udine. Jsou až intuitivně sehrané – vytvářejí spolu také Antilia Duo, jehož repertoár sahá od 18. po 20.století (Ibert, Tedesco, Rodrigo, Piazzolla) a interpretuje též současné italské skladatele. Cinzia Cruder vyhrála několik domácích a mezinárodních flétnových soutěží, od roku 2008 hraje v Junge Philharmonie Wien. Na festivalu Chilli Jazz s nimi vystoupí ještě třetí muzikant – vycházející hvězda italské improvizační scény, saxofonista Matteo Marca.

Zbylí tři členové souboru jsou nehudebníci – experimentální zvukoví výtvarníci Andrea Tremolada a Luca Valli plus autor videoprojekce Andrea Carlotto. Je vskutku nač se těšit!

silvia cignoli plays in irid visual concert live at bloom