Avishai Cohen with strings v Hybernii + soutěž o dva vstupy

Avishai Cohen with strings v Hybernii + soutěž o dva vstupy

Během dvou desítek let na scéně, si izraelský hudebník Avishai Cohen vydobyl pevné místo v žebříčku nejlepších světových basistů. Geniální hráč i skladatel překvapuje a okouzluje hudební veřejnost žánrovou pestrostí každé nové desky. Kolem jazzového základu ovíjí smyčky rocku, popu, latiny, arabské, sefardské i afro-kubánské muziky.

Cohen, který letos v květnu oslavil čtyřiačtyřicáté narozeniny, začal hrát sice jako dítě na klavír, když ale uslyšel legendárního basáka Jaca Pastoria, klavír dostal vale a prim začala hrát baskytara. Po vojně objevil kontrabas a dva roky poté, ve svých dvaadvaceti letech, si už balil kufry na cestu do New Yorku. Vystupoval v parcích, na ulici i v metru, studoval na hudební akademii Mannes college a po několika letech byl přizván k hraní v triu pianisty Danila Peréze.

Z kodrcání se po malých klubech ho však vytáhnul až telefonát Chicka Corey, s kterým mu na stole přistála i smlouva na nahrání první desky Adama, navíc se roku 1996 stal zakládajícím členem Coreova sextetu Origin. Po šesti letech pod Coreovými křídly se osamostatnil, založil vlastní label pod jehož značkou vydal desku Lyla. Po nahrávce At home (2004) se vrátil nazpět do Izraele, kde vyšlo kosmopolitní Continuo (2006) a živák z newyorského klubu Blue Note, As is (2007). Cohen začal vystupovat ve trojici spolu s pianistou Shaiem Maestrem a bubeníkem Markem Guilianou, se kterým začínal v rockové kapele Gadu, trojice nahrála vynikající desku Gently disturbed. Neúnavný vyhledávač mladých talentů působil nějaký čas jako umělecký ředitel letního jazzového festivalu Red Sea. Jedním z nejeklektičtějších kusů v Cohenově diskografii je bezesporu Aurora, která přitáhla k jazzu i jeho zaryté odpůrce.

Cohen spolupracoval s nejlepšími muzikanty této doby – Bobbym McFerrinem, Herbiem Hancockem, Wyntonem Marsalisem či popovou zpěvačkou Aliciou Keys, je také zakladatelem mezinárodního projektu The International Vamp band, se kterým nahrál album Unity.
Po letních prázdninách se znovu vrací nejen s novým albem Almah (Parlophone Music France / Warner Music Group, 4.l1.2013), pojmenovaným po jeho dceři, ale i týmem spoluhráčů. Spolu s pianistou Nitaiem Hershkovitsem, s kterým natočil předchozí Duende, se na pódiu představí bubeník Ofri Nehemya, houslistka Cordelia Hagmann, violisté Amit Landau a Noam Haimovitz Weinschel, cellistka Yael Shapira a hobojista Yoram Lachisch.


Cohenův současný projekt je založený na smyčcovém kvartetu mladých talentů, ve kterém vyměnil jedny housle za violu kvůli temnějšímu zabarvení a aby kvartetu dodal větší hloubku. Avishaiův hřejivý hlas navodí lehce rozpoložení, které podbarvuje svůdnou instrumentací svých vlastních skladeb. Jsou tu aranže několika izraelských milostných písní, jako „Nigun Atik” básníka Nathana Altermana a melodie Mordechaie Ze’ira, jednoho z Cohenových oblíbených skladatelů. Písně v ladinu jsou rovněž aranžované pro smyčce, včetně argentinského „Alfonsina Y El Mar” a mohutné vlastní Avishaiovy centrální skladby „Concerto”. Očekávejte večer překrásné a dojímavé hudby tohoto bohem nadaného izraelského skladatele, dynamického umělce, za doprovodu opravdu talentované nástrojové skupiny.

Soutěž

Dva šťastlivci mohou být na koncertě Avishaie Cohen, pokud správně odpoví na otázku:

Podle čeho je pojmenované nové album Avishaie Cohena, které 10. září představí v pražské Hybernii?
Těšíme se na odpovědi do úterý 9.9., výherce budeme informovat emailem.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

10.09.2014 20.00
Divadlo Hybernia
Nám. Republiky 4, Praha 1

Více na www.jmw.cz
www.avishaicohen.com