Elektra Kurtis staví mosty z východu

Elektra Kurtis staví mosty z východu

Thalia2014MartaMonko36rposterJazzových houslistek je jako šafránu. Na newyorské scéně však působí ELEKTRA KURTIS, která o sobě naštěstí dává vědět stále výrazněji.

Elektra Kurtis pochází z muzikální řecko-egyptské rodiny v Polsku. Vyrůstala ve Varšavě v 60.a 70.letech, kdy tam rozbujela hudební avatgarda (Lutoslawski, Penderecki, Gorecki atd.). Avšak houslovou hru studovala na Sibeliově akademii hudby v Helsinkách. Poté přesídlila do New Yorku, kde se stala vyhledávanou sidemankou – jejími muzikantskými partnery byli třeba Henry Threadgill, Steve Coleman, Lester Bowie, Gerry Mulligan, Paquito d´Rivera, Ray Barreto a Max Roach. Doprovázela také zpěvačku a klavíristku Shirley Hornovou, hrála často s kubánskými a arabskými hudebníky. Podílela se na natáčení alb Joea Daleyho, Adama Rudolpha a hip-hopera, jenž si říká Nas. Je členkou souboru New York Jazz Philharmonic, jež sdružuje muzikanty z oblasti jazzu i vážné hudby. Také interpretuje soudobou hudbu pro housle – píší pro ni např. Edward Vesala, Toni Edelman, John Ruttler, Anthony Davis a John Zorn. Cestovala s legendárním kubánským basistou Izraelem „Cachao“ Lopezem.

Míšení žánrů je vůbec doménou Kurtisové. V jejích skladbách se střetává s naprostou přirozeností jazz, blues, folk, řecká, arabská a kubánská hudba, Bartók, Stravinskij i Bach. Proto již při studiích ve Finsku založila v roce 1983 ENSEMBLE ELEKTRA, původně jako free-jazzové trio. Od roku 1993 pokračoval soubor v New Yorku, a to již s řeckou příchutí. O dalších 10 let později dostal Ensemble Elektra dnešní podobu – tvoří ho hudebníci z různých kulturních a etnických skupin v New Yorku (afrických, karibských, řeckých, polských a amerických): Bada Tunde Don Eaton (perkuse), Reggie Nicholson (bicí), Brad Jones (bass), Lefteris Bournias (klarinet), Curtis Stewart (housle) a samozřejmě Elektra Kurtis (housle, kompozice, aranže). Kromě koncertování v USA navštívil Ensemble Elektra také Skandinávii a Polsko. Autorský repertoár dosud vyšel na třech albech: „The Book Of Time“ (2000), „Afrodite´s Smile“ (2005) a „Cutting Through“ (2010).

16.července proběhl na Manhattanu první z letních koncertů nového projektu Elektry Kurtis a jejího Ensemble Elektra, jenž dostal příznačný název „Bridges From the East“ (Mosty z východu). Z těchto vystoupení vzejde také nové album. Na nové středomořské chutě, okořeněné polskými, arabskými a řeckými ingrediencemi a ovoněné současným jazzem a vážnou hudbou, se můžeme opravdu těšit!

Je libo předkrm? Prosím: