Atomic má nového bubeníka!

Atomic má nového bubeníka!

AV sestavě norsko-švédské jazzové kapely ATOMIC došlo nedávno k první změně od doby jejího vzniku před 14 lety! Až do letošního léta jednu z nejvýznamějších skandinávských skupin tvořili Fredrik Ljungkvist (saxofony, klarinety), Magnus Broo (trubka), Havard Wiik (piano), Ingebrigt Haker Flaten (bass) a Paul Nilssen-Love (bicí). Posledně jmenovaný se rozhodl odejít, aby se mohl věnovat jiným projektům (však je považován za jednoho z nejlepších severských bubeníků). Atomic tak dostal šanci získat čerstvou krev – volba padla na mladého a talentovaného bubeníka jménem Hans Hulbaekmo.

Atomic dosud natočila 13 alb, a to převážně pro label JazzLand. Z toho album „Retorgrade“ (2008) obsahuje dokonce 3 CD. Jejich výživná, hutná a dobrodružná směs hard-bopu, free-jazzu a soudobé vážné hudby, zabarvená skandinávskými náladami a emocemi, vyvrcholila posledními dvěma alby, vysoce ceněnými i na americkém kontinentě – „Here Comes Everybody“ (2011) a „There´s a Hole In the Mountain“ (2013). Alba Atomic získala několik norských cen Grammy, švédskou cenu Jazzkatten a další národní i mezinárodní ocenění. Kvintet pravidelně brázdí jazzové vody evropské, japonské a severoamerické, vloni triumfovali navíc v Brazílii. Jen ta položka zvaná Česká republika dosud chybí…

Čtyřiadvacetiletý nováček Hans Hulbaekmo byl rovnou hozen vlkům (jak se v Norsku říká). Stalo se tak 21.července ve francouzském městě Narbonne, kde s kapelou hrál poprvé, a to po jediné zvukové zkoušce! Výsledek prý předčil očekávání. Spoluhráči byli nadšeni výkonem nového bubeníka. Nyní je čeká vystoupení na jazzovém festivalu v Oslo (12.srpna) a poté podzimní evropské turné. V příštím roce by pak měli na jarním turné po USA natočit nové album.

Máme se tedy nač těšit. A doufejme, že nejen na albovou novinku…