Rozhovor s Jiřím Bártou

Rozhovor s Jiřím Bártou

V Českém Krumlově provedete společně s klavíristkou Terezou Fialovou kompletní dílo pro violoncello a klavír Antonína Dvořáka. Jsou něčím specifické? A byly už takhle předtím někdy kompletně uvedeny?

Violoncellový koncert A Dur jsem před lety natočil v původní nezkrácené verzi s doprovodem klavíru jako první, k té příležitosti jsem hrál i program podobný tomu českokrumlovskému. Na provedení kompletního Dvořákova komorního díla pro violoncello a klavír je především zajímavý vývoj Dvořáka jako skladatele.

Na tom samém koncertě zazní také Suita balladica Petra Ebena. Proč právě tato skladba?

Mám k tomu dílu osobní vztah, hrával jsem ho v osmdesátých letech s Petrem Ebenem na jeho autorských večerech a byla to nádherná zkušenost, setkání s Petrem mě hodně ovlivnilo. Navíc Petr Eben by letos slavil 85, tak je to i takové připomenutí k Roku české hudby.

Volba tohoto repertoáru byla ponechána vám nebo je to v rámci dané festivalové dramaturgie?

Mnou navržená dramaturgie se tematicky hodila k výročí Roku české hudby, jsem rád, že byla festivalovým vedením nadšeně přijata.

Co vyžadujte po doprovodném klavíristovi? Jaký rys nesmí za žádných okolností chybět? Předpokládám, že Tereza Fialová toto splňuje, a ještě je navíc půvabná…

Samozřejmě půvab je příjemný bonus pro pánskou část publika. Pro mě ideální klavírista není tzv. korepetitor či doprovázeč, ale opravdový partner. Stejně jako v rozhovoru mě nudí typ yesman-přitakávače, potřebuji na podiu hudebníky, kteří si se mnou vyměňují názory, povídají si se mnou a obohacují mne svojí kreativitou.

Proslavil jste se úžasnými nahrávkami Bachových violoncellových svit, také jste natočil oba Dvořákovy koncerty pro váš nástroj, jedinečné je album Šostakovičových koncertů, jež jste provedl pod vedením jeho syna Maxima. Co dalšího tak výjimečného chystáte?

Jsem docela spokojený i s jinými nahrávky, např. Rachmaninov s Marianem Lapšanským, nebo obě CD pro Hyperion s Hamishem Milnem. Vážím si faktu, že o mne jako o nahrávajícího umělce byl takový zájem. A co chystám? Bachovy suity po 20 letech, pravděpodobně je v příštím roce dám volně ke stažení na internet spolu s omezeným nákladem CD. A po nedávném veleúspěšném koncertě s Miroslavem Vitoušem a Danem Bártou na festivalu v Kutné Hoře se rýsuje projekt i v tomto směru, takže nechme se překvapit.