Myriam Hidber Dickinson - švýcarská flétnistka v roli Euterpé

Myriam Hidber Dickinson – švýcarská flétnistka v roli Euterpé

imm000_N0_v600Rostoucí věhlas na poli klasické hudby a jazzového crossoveru povýšil MYRIAM HIDBER DICKINSONOVOU na jednu z nejvirtuóznějších flétnistek současnosti. Její smysl pro harmonii, strukturu, barvu a náladu skladby, schopnost neotřelého zdobení, agogiky a emocionálního vibrata ve flétnové hře můžete vychutnávat zatím na třech albech. Čtvrté se chystá na příští rok (pro label SU/SA). A já dodávám: konečně! Vždyť se tak stane po dlouhých 4 letech…

Myriam Hidber Dickinson je Švýcarka. Absolvovala studium na Vysoké škole hudební v Curychu. Od té doby hrála se spoustou komorních souborů moderních i historických nástrojů nejen doma, ale také v Itálii, Rakousku, Německu, Francii, USA a dokonce Brazílii. Jako sólistka stála před velkými symfonickými tělesy např.z Ukrajiny, Srbska, Bulharska, Brazílie, Indonésie a také, považte, Angoly! Vede mistrovské kurzy a působí na konzervatořích na všech kontinentech. Ráda se podílí na crossoverových projektech, jež spojují jazz, latino-americkou, africkou a vážnou hudbu. Její entuziasmus, odvaha, zvědavost a schopnost ponoru do jakékoliv pozemské hudby z ní činí univerzálního instrumentalistu, spolupracující také s dalšími médii – divadlem, galériemi moderního výtvarného umění, obchodními komplexy.

cores cover_600Iniciovala zrod některých komorních souborů, které patří k velmi ceněným položkám nejrůznějších festivalů a koncertního dění vůbec. V roce 2004 sestavila trio Brasil Em Cores – spolu s ní a její flétnou zde hrají pianistka Yara Borges a perkusista Aldo M.Reis. Jak patrno z názvu, trio hraje klasickou a populární hudbu (historickou i současnou) z Evropy a Brazílie.

Duo Mydo představuje spojení dvou hudebníků, kteří milují sakrální hudbu: Myriam (flétna) a Douglas Bruce (varhany). V roce 2010 (a za přispění vynikající sopranistky Ilse Zeuner) natočili album „Musica Spirituosa“ se skladbami m.j. J.S.Bacha, Faurého, Francka, Mozarta a Mendelssohna. Dickinsonové flétna se pojí ve dvojicích s dalšími nástroji – např.v Duo Nuances s harfou (Arianna Camani), v Duo BellaDonna s klavírem (Carolina Sarmiento), a to v repertoáru rozkročeným mezi Mozartem, Debussym, Ibertem, Nielsenem, Piazzollou a dalšími.

Bach&B cover_600Duo Bachdanca pro změnu tvoří Dickinsonové flétna a emotivní kytara Edmauro de Oliveiry. Tato dvojice staví mosty mezi Bachem a Brazílií (jak se sama Myriam vyjádřila), což naplno dokládá album „Bach & B“ z roku 2007. Za hostování perkusisty Johna Dickinsona plují po klidných i rozbouřených vodách melancholie (Abreu), romantiky (Villa-Lobos), vášnivé samby (Jobim), nového tanga (Piazzolla) a rozverných vesnických tanců (Bartók).

Jazz meets ImpressionismJazzovému crossoveru se věnuje znamenitý DuOblivion, ve kterém s Myriam spolupracuje holandský pianista čínského původu See Siang Wong. Vydali prozatím dvě alba, jedno lepší než druhé: „Jazz Meets Impressionism“ (2004) se skladbami impresionistů (např.Debusy), jazzem nasáklých skladatelů (Gershwin) a latino-amerických autorů (Piazzolla, Bonfa), společně s hostujícím perkusistou Johnem Dickinsonem pak o dva roky později CD „Cores“ s repertoárem, konfrontujícím tentokrát hudbu barokní s latinsko-americkou populární muzikou, navíc se zde objevují i autorské skladby Dickinsonové. Jeví se velmi nadějně. Jako příslib do budoucnosti…

Zde si můžete poslechnout ukázky z jejího interpretačního umění: