Kytarové erupce Sootbow v ulicích Hradce Králové

Kytarové erupce Sootbow v ulicích Hradce Králové

Hned první den jubilejního (20.) ročníku mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové přinesl příjemné hudební překvapení. V sobotu 21.června vystoupila na ulici v rámci programu Open Air domácí rocková kapela SOOTBOW. A tito tři mladíci zahráli jak ostřílení matadoři!

Tahle trojka zdatných muzikantů bývá řazena do módní a poněkud vyčichlé škatulky indie kytarovka. Tam se vejde cokoli. Ale pro zpěváka a kytaristu Tomáše Sejkoru, bubeníka Martina Zemanského a baskytaristu Jakuba Horského to ale platí beze zbytku – jejich kytarový rock je opravdu nezávislý, to znamená nesešněrovaný žádnými žánrovými škaltulkami, zároveň však poučený. Dalším plusem je autorská soběstačnost. O tu se stará výhradně Sejkora. Texty jsou v angličtině, zpěvák ji ovládá na slušné úrovni. Občas intonačně pokulhává, zvláště ve vypjatějších partech, ale do oné zvukové syrovosti to víceméně zapadá. Největším kladem tria je jejich interpretační rozevlátost a schopnost narušovat strukturu skladby improvizačními výboji a dynamickými proměnami. Ale to neznamená, že by se kytarista pouštěl do bůhvíjakých sól, naopak. Staví zvukové hradby, rozvolňuje, nebo naopak zhušťuje hudební masu, ale nemusí přitom brunátnět či brutálnět jako jiné indie kapely. Opravdu smekám! Bubeník Zemanský působí nenápadným dojmem, ale o to více je soustředěn na svou hru a dokáže dokonce celkovou zvukovou syrovost zjemňovat, což působí velmi osvěživě. Horský se zmocňuje baskytary až kytarovým způsobem, takže umocňuje hutnost soundu, dokáže však zahrát solidně i na samotnou kytaru, zhusta akustickou.

Po prázdninách začne Sootbow natáčet debutové album. Máme se nač těšit, protože jak mi prozradil Jakub Horský, bude se na natáčení podílet řada hostů, včetně dechové sekce, sestavené ze členů Filharmonie Hradec Králové.

(autor fotoreportu: Jan Hocek)