Mr. Rain osvěžil zapomenuté časy na Staré Pekárně

Mr. Rain osvěžil zapomenuté časy na Staré Pekárně

Mrzí vás občas, že už nikdy neuslyšíte legendární velikány 60. a 70. let jako byl například bluesový kavalír Gary Moore nebo nejuznávanější rockový umělec Eric Clapton? Mě, jakožto štěně, které nemělo to štěstí okusit ona léta, to rve srdíčko. Právě pro nadšence a pamětníky vlny rockových a bluesových velikánů jsou tu vynikající a v Brně velmi uznávaní muzikanti poskládaní do formace s názvem Mr.Rain.

S prvními tóny jsem okamžitě pocítil záchvěvy sametové minulosti a díky perfektnímu nazvučení a profesionalitě ostřílené formace jsem se ocitl v nejpestřejších dobách hudební scény. Musím taky dodat, že zpěvák a zároveň frontman kapely Vilda je vynikající zvukař, který má v Brně velké jméno a uznání (pozn. zvučil i naši kapelu v klubu Brooklyn, kde zvučí pravidelně). Slyšeli jsme kompilaci legend, jejichž plameny už jsou v dnešní době ve většině případů vyhaslé. Avšak díky autentickému zpěvu a soundu nástrojů jako vystřižených z nahrávek, co slýcháváte při poslechu doma v pokoji, byl prožitek stoprocentní. To všechno nejen díky požehnanému kytaristovi, který tancoval se svým nástrojem a snoubil vytříbená sólíčka Zeppelin style s hardrockovými riffy. Nejmladší člen zastupoval sestavu bicích a jeho zapálenost a elán dodávali kapele život a nádech mládí. Krupobití bubnů doprovázela ještě rezonující harmonika v podání nestárnoucího sympaťáka. V popředí spolu se zpěvákem vytvářeli nerozlučnou explozivní dvojku, která působila velmi pozitivně a bylo proto ještě snažší si představit, co ona vítězoslavná léta přinášela. Je znát, že každý člen má své zasloužené místo a obohacuje celkový dojem z kapely často nejen hudební složkou. Občas slýchám neoprávněné poznámky mladistvých, kteří nesměle tvrdí, že nemůžou porozumět zrodu rock and rollu a bluesu, pokud nezažili ona léta. Je sice pravda, že vlna, která zasáhla celý svět a pohltila a ovlivnila nesčetný počet přívrženců, je už za námi, ale jiskra emocí a nadšení z muziky nikdy nevyhasne. Klasika hraná právě kapelou Mr. Rain probouzí touhu a sílu vrátit se zpět do časů, kdy světu vládli ti nejlepší muzikanti všech dob. I když jsem neměl to štěstí zažít stručně řečeno hudební extázi, tak právě tito hudebníci mě přiměli prosazovat názor, že přece jen ještě existuje hrstka jedinců, kteří zažili a ví jak předat onu dávnou sílu.

Na závěr bych chtěl tímto osobně poděkovat lidem a převážně muzikantům, kteří usilují o zachování síly a energie velikánů minulosti pro naši mladou a nezkušenou generaci. Už jenom skutečnost, že se právě tahle hudba hraje již přes 50. let a stále neumírá je důkaz o místě v srdci, které už navždy zůstane vyplněno vzpomínkami na zázraky samotného hudebního světa. Díky kapele Mr. Rain jsem dostal impuls bádat a ponořit se do let, které ač se už nikdy nebudou opakovat, stále mají co říct i nám mladším generacím.