10. ročník Promsů + velká soutěž

10. ročník Promsů + velká soutěž

Mezinárodní hudební festival Prague Proms vstupuje v r. 2014 do jubilejního 10. ročníku. Ani tentokrát jeho protagonisté a programoví tvůrci neponechali nic náhodě a připravili obyvatelům a návštěvníkům Prahy nevšední program, který uspokojí vysoké nároky širokého spektra posluchačů rozličných hudebních žánrů.

Na první koncert se vypravili příznivci filmové hudby již 25. 3. 2014, tedy poněkud mimo časovou osu festivalu. Věhlasný filmový režisér a surrealistický pohádkář Tim Burton osobně uvedl v Praze nově koncipovanou výstavu své svérázné filmové a výtvarné tvorby, a v jejím průběhu pak podepisoval nové vydání své knihy. Takovou příležitost nebylo možné nevyužít. Po značném úsilí a překonání řady nesnází se dobrá věc podařila. John Mauceri, spolu s Českým národním symfonickým orchestrem, představili v závěru koncertu i oba protagonisty projektu. Na podiu stanuli spolu režisér Tim Burton dvorní skladatel hudby jeho filmů Danny Elfman. Zcela vyprodaná Smetanova síň svědčila o tom, jaké oblibě se zde oba umělci těší. Praha je po Londýnu, Los Angeles a Vancouveru teprve čtvrtou metropolí, která měla možnost tento ojedinělý projekt, mající premiéru v londýnské Royal Albert Hall v říjnu loňského roku, shlédnout.

Stejně, jako v minulých letech upozorní na zahájení festivalu další přehlídka osvědčených filmových hitů v podání ČNSO na Open Air koncertu Hollywood Night, provedeném na pražském Václavském náměstí. Bezprostřední reakce publika na podobných koncertech pod širým nebem vytvoří pravidelně v centru města báječnou atmosféru začínajících prázdnin.

I přes značnou vyrovnanost má program festivalu několik vrcholů. Prvním z nich je vystoupení renomovaného skladatele a dirigenta Vince Mendozy, který ve spolupráci s ČNSO přiveze do Prahy vynikající instrumentalisty Joe Lovana a Johna Abercrombieho. Nepochybujeme o tom, že si jazzoví fanoušci přijdou na své. Druhým vrcholem bude koncertní provedení oblíbené operyLa Traviata, ve které představí stále vyhledávanější Dinara Alieva své světově proslulé kolegy Francesca Demura a Vasily Ladyuka. Koncertně provedené opery zařazujeme do programu Prague Proms v posledních letech pravidelně a diváci je vždy rádi navštěvují.

V každém ročníku festivalu nachází také v posledních letech své pevné místo útvar, který se čistému hudebnímu žánru alespoň z části vymyká. Vloni to byl Jára Cimrman se svojí operou Proso, předloni pak muzikál divadla Husa na provázku Leoš, ještě dříve zase představení Vinohradského divadla Zkouška orchestru. V letošním roce budeme mít možnost shlédnout možná jedno z posledních pražských vystoupení skvělé české primabaleríny Londýnského královského baletu Darii Klimentové a jejího partnera Vadima Muntagirova. Velice se těšíme z toho, že se nám tyto znamenité umělce podařilo pro festival získat a věříme, že tato exhibice potěší milovníky baletu stejně, jako obdivovatele Čajkovského a Verdiho oper.

Soutěž o 2x vstup na DARIA KLIMENTOVÁ (12.7.)

Daria Klimentová je primabalerínou jakého slavného baletu? Soutěž končí 27.6.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

Nejprestižnějším příspěvkem nejen jazzovému publiku pak bude vystoupení Natalie Cole, neméně slavné dcery věhlasného pianisty, zpěváka a skladatele Nat King Colea. Jejích devět hudebních ocenění Grammy Award je jasným signálem k zamyšlení pořadatelů nad tím, proč se do Prahy přijíždí představit dnes snad vůbec poprvé.

Na závěr festivalu zazní opět oblíbená a vyhledávaná filmová hudba v podání ČNSO, řízeného taktovkou osvědčeného Carla Davise. Jinak je tento ročník obdařen mimořádným počtem prestižních smíšených sborů, které se postupně stávají pro posluchače Promsů stále oblíbenější. Jsou to Central State Univerzity Chorus Ohio, Scottish Royal National Orchestra Chorus a zejména United Chorus, který je vytvořen na bázi spojení amerických a ruských sborů.

Soutěž o 2x vstup na UNITED CHOIRS (19.7.)

Sopranistka Marie Fajtová je sólistka jakého divadla v Praze? Soutěž končí 27.6.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

To ale zdaleka není vše, co festival nabízí. Velice se těšíme na bratislavské Hot Serenaders, vystupující s Milanem Lasicou v netradiční roli zpěváka. Přesvědčte se sami, že tento druh muziky laská duši a unáší do nostalgie a lákavých představ starých dobrých časů. Příznivci komornějšího žánru mohou vyhledat Trio La Musica v Lichtenštejnském paláci nebo Aleše Bártu s Jakubem Junkem v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Jazzové koncerty pak prolínají celým festivalem a řada z nich uspokojí i ty nenáročnější. Namátkou jmenujme Chinu Moses s Raphaelem Lemonnierem, kteří se v Praze představili letos v lednu a nyní dostanou příležitost před širším publikem nebo Birreli Lagréne Quartet, který uvidíme poprvé.

Soutěž o 2x vstup na TRIO LA MUSICA (27.6.)

Kolik členů má Trio La Musica? Soutěž končí 16.6.
[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

Soutěž o 2x vstup na BIRELI LAGRENE QUARTET (2.7.)

Biréli Lagrène spolupracoval s jakými kytaristy? Jmenujte alespoň dva. Soutěž končí 23.6.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

Soutěž o 2x vstup na MILAN LASICA (9.7.)

V jakém městě a ve kterém roce byl založen orchestr Bratislava Hot Serenaders? Soutěž končí 30.6.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

Vedle Smetanovy síně Obecního domu se budou koncerty konat také v Kongresovém centru Praha, Paláci Hybernia, Lichtenštejnském paláci a chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Doprovodné jazzové koncerty, které umožní dychtivým posluchačům pokračovat zábavou v dobré náladě téměř po každém hlavním koncertu, se konají v The Loop Jazz Clubu. Ten našel své útočiště v nádherných a stále více oblíbených prostorách staré a krásně renovované Občanské plovárny, ale v době konání festivalu Prague Proms i v Paláci Hybernia.

Soutěž o 2x vstup na GOSPEL NIGHT (21.6.)

Gospel vznikl v první čtvrtině 20. století v jakém státě? Soutěž končí 16.6.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]