Cumbia, Kuba, Balkán a výbušné doutníky to je Jaro Milko a Cubalkanics

Cumbia, Kuba, Balkán a výbušné doutníky to je Jaro Milko a Cubalkanics

Nová hvězda world music, která přivede všechny tancechtivé do tranzu. To je švýcarská kapela Jara Milka s téměř odporujícím si názvem Cubalkanics. Právě v jejich podání našly rytmy cumbia, Kuby a Balkánu společnou řeč,v Milkově tvorbě vedle sebe křepčí klouzavá kytara, kubánský zvuk i mocná cikánská dechovka.

Pětičlenná švýcarská kapela, která vydala na konci března u vydavatelství Asphalt Tango debut Cigarros Explosivos!, vznikla před čtyřmi lety, když se Jaro rozhodl postavit vedle své kytary ještě šedesátkově znějící varhany, bicí, perkuse a trombón.

„Více mě tenkrát zajímalo obsazení hráčů, než jednotlivých nástrojů“ vysvětluje. „Věděl jsem, že chci kapelu s odlišným zvukem, proto nemáme basáka“. V trombonistovi  Lukovi Briggenovi našel svou tajnou zbraň. „ Luke vlastně hraje některé z basových linek, má pedál, kterým snižuje noty o oktávu“.

The Cubalkanics začali rychle nahrávat a koncertovat, čímž vybrousili svůj sound. Neobvyklá synkopace vybízí k trsání na ska, zatímco by nohy tančily na latinu, mnoho melodií i textů je však vzpomínkou na čas strávený na Kubě.

Není to však „ostrov svobody“ z turistických průvodců, ale ten, kde proudí život v postranních uličkách a dovolenkáři o ní nemají tušení.

Jak příjmení napoví, Milko není tak úplně Švýcar. Narodil se sice v zemi helvétského kříže, jeho rodiče ale emigrovali z Československa. Po letech hraní na klasickou i elektrickou kytaru, prošel punkovými, rockovými a především balkánskými projekty, jako jsou  Prekmurski Kavbojci.

Velký vliv na něj měly kompozice Djanga Reinhardta, impulsem k založení Cubalkanics  byla právě kubánská dovolená. „Našel jsem tam tolik povědomých věcí. Nábytek i sklo byly ty samé, co měli moji rodiče v sedmdesátých letech. Domácké i dost ujeté.“

Konečné rozhodnutí přišlo roku 2008 během turné s Firewater po USA, kde jim kdosi podstrčil cumbia kompilaci, kterou už z autorádia nevytáhli.  Spolu s Milkem a Briggenem, tvoří Cubalkanics rytmická sekce Ines Brodbeck, Eric Gut a klávesák Eric Gilson. Řízná směska kterou pětice vytváří, vás donutí tančit od první do poslední vteřiny, aniž byste chtěli skončit nebo jen zvolnit.

Do Čech přijíždí své výbušné doutníky distribuovat poprvé a to hned dvěma koncerty. Zastaví se jak na lodi Kristian Marco zakotvené u pražské Náplavky, tak v červenci na poličském festivalu Colour meeting.

 

Jaro Milko & The Cubalkanics (ch)

7.6.2014 loď Kristian Marco, Praha

11.7.2014 festival Colour meeting, Polička http://www.colourmeeting.cz/

http://www.cubalkanics.com/

https://www.facebook.com/andthecubalkanics?fref=ts