Carla Bley Trio v Jazz Docku

Carla Bley Trio v Jazz Docku

První dáma americké free jazzové scény let šedesátých zahraje 1. června v pražském Jazz Docku. Skladatelka, pianistka a varhanistka Carla Bley založila společně se svým druhým manželem Michaelem Mantlerem  Jazz Composer´s Orchestra, ve kterém sdružovala nejlepší freejazzové sólisty doby.  její kompozice byly hrány hudebníky jako Paul Bley (její první manžel), Gary Burton, Jimmy Giuffre, George Russell, Art Farmer, Don Cherry, Charlie Haden, John McLaughlin, Jack Bruce a mnoha dalšími. Jejím nejznámějším a také nejrozsáhlejším dílem byla legendární jazzová opera „Escalator Over the Hill“ realizovaná na třech LP deskách podle textu avntgardního básníka Paula Hainese.

V pozdějším období skládala méně radikální hudbu, která v sobě nesla prvky jak jazzu, tak vážné hudby a mnoha dalších hudebních vlivů. Její alba byla kritikou vysoko ceněna a mnoho skladeb se zařadilo do tzv. fake-booků nejhranějších jazzových moderních „standardů“. Skládala pro různé sestavy od dua („Duets“ -1988, Carla Bley a Steve Swallow), středně velké sestavy („Social Studies“ -1981, Carla Bley Band) až po orchestr („Big Band Theory“ – 1993).

V Jazz Docku se představí se svým dlouhodobě fungujícím triem, ve kterém jí doprovázejí další dva velikáni světového jazzu – její manžel, basista Steve Swallow a saxofonista Andy Sheppard. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost vidět toto trio na pódiu jazzového klubu – jedná se o naprosto výjimečnou událost!

Oficiální stránky: http://www.wattxtrawatt.com/