Kenny Wayne Shepherd se vrací do Prahy

Kenny Wayne Shepherd se vrací do Prahy

V rámci série koncertů United Islands České spořitelny uvítá pražský  Lucerna Music Bar amerického bluesového zpěváka a virtuózního  kytaristu Kenny Wayne Shepherda. Výjimečný interpret, který ztělesňuje moderní podobu blues, se do Prahy vrací po dvou a půl letech s novým albem.

Shepherd se narodil v americké Lousianě, na kytaru začal hrát v sedmi letech, kdy mu inspirací byla otcova sbírka nahrávek Muddyho Waterse.  Ve třinácti letech si ho pak pozval na pódium neworleánský bluesman Brian Lee. Tohle setkání jej ovlivnilo natolik, že se rozhodl pro dráhu profesionálního muzikanta. Založil kapelu a vyrazili na turné.

Debutové album  Ledbetter Heights vyšlo v roce 1995 a okamžitě se stalo veleúspěšným. Prodalo se ho přes půl milionu kopií, což byl fenomenální úspěch pro 19letého muzikanta.  Následujicí deska Trouble is … ,vydaná v roce 1998, byla nominována na Grammy, stejně jako o rok později Live on.

Vysoce ceněný je jeho CD/DVD projekt 10 Days Out: Blues From The Backroads, Hudební záznam a videodokument, který zaznamenává Shepherdovu pouť za hudebními velikány žánru: BB. Kingem, Henrym Townsendem, Nealem Pattmanem ad., sklidil nejen nadšené kritiky, ale stal se také nejprodávanější bluesovou nahrávkou roku 2007.  Se svými vzory, mj. Bryanem Leem, se Shepherd setkává také na živém albu Live! In Chicago, záznamu jeho vystoupení v chicagském klubu The House Of Blues. Obě nahrávky, výjimečné nejen pro příznivce bluesového žánru, mu zaslouženě přinesly nominace na Grammy. O jeho neutuchající popularitě svědčí stabilně vysoká umístění jeho alb v amerických prodejních žebříčcích.

Hold bluesovému zázraku z Louisiany vzdal také slavný výrobce hudebních nástrojů Fender, když v roce 2008 na trh přišel s limitovanou sérií legendární elektrické kytary Stratocaster, kterou navrhl a svým podpisem ozdobil právě Shepherd.

Českou republiku navštívil v roce 2011 a oba jeho prémiové koncerty české posluchače uchvátili nejen strhující hrou. Kenny Wayne Shepherd okouzlil i jako hudební bavič, skvělý tanečník,  který energii rozdává po hrstech. O tom, že tomu tak je, se můžete přesvědčit 18. května v Lucerna Music Baru. Fakt, že do Prahy přijede s novým hudebním materiálem, je dalším důvodem, proč si jeho koncert nenechat ujít.

Vstupenky v cenových kategoriích rozmezí 790 Kč (ke stání) a 1290 Kč (k sezení) zakoupíte od 3. 2. v síti Ticketpro nebo přímo v pokladně Lucerna Music Baru. Klienti České spořitelny mají při předložení karty ČS možnost vstupenky zakoupit s dvacetiprocentní slevou.

Kenny Wayne Shepherd Band
Lucerna Music Bar,  18.5. 2014, 21:00