Herbie Hancock vystoupí v listopadu v Brně

Herbie Hancock vystoupí v listopadu v Brně

Herbie-HancockPředchází jej pověst nespoutaného kreativního živlu a zároveň mimořádně schopného byznysmena. Nahrál přelomová jazzová alba i populární singly, které se umisťovaly na předních místech hitparád. Stihl získat čtrnáct cen Grammy i filmového Oscara. Je jazzovým vyslancem organizace UNESCO a minulou středu zahajoval v japonské Ósace Mezinárodní den jazzu. Řeč je o nejzásadnějším jazzovém klavíristovi posledních padesáti let, letos čtařiasedmdesátiletém Herbie Hancockovi. V sobotu 29. listopadu 2014 se Hancock představí v brněnské hale Vodova. Vstupenky na koncert bude v prodeji již od 20. května od 14:14 hod. prostřednictvím webu www.herbiehancock.eu.

Hancock se za svoji mimořádně plodnou kariéru v ČR objevil doposud jen dvakrát – poprvé to bylo v roce 1986 na tehdejším režimem tolerovaném Mezinárodním jazzovém festivalu, podruhé na Pražském jaru v roce 2005. „Herbieho Hancocka uvádí jako svůj vzor nejen drtivá většina jazzových hudebníků, ale i všichni zásadní tvůrci z oblasti funku, R’n’B, elektronické hudby či hip hopu,“ říká za pořadatele Vilém Spilka z agentury 24/7 Promotions, která se podílí i na organizaci právě probíhajícího mezinárodního festivalu JAZZFEST BRNO. „Hancock představuje ideální spojení umělecké hodnoty a posluchačské atraktivity. Ve své tvorbě dokázal vždy vyjít vstříc publiku, ale nikdy nepřekročil hranice vkusu,“ dodává Spilka.

Legendární pianista a skladatel je nedílnou součástí jazzových dějin již od roku 1960. Jako člen jedné z nejvlivnějších jazzových kapel historie, druhého kvinteta Milese Davise, se Hancock stal jedním z průkopníků jazzové avantgardy. Jeho nahrávky ze 70. let (mj. s kapelou Headhunters) kombinovaly elektrický jazz, funk a rock do netradičního a neopakovatelného stylu, který dodnes ovlivňuje soudobou hudbu. Album Future Shock z osmdesátých let předznamenalo Hancockův vpád na území elektronické taneční hudby a nabídlo hned několik hitů včetně skladby Rockit. Ve stejném období pokračoval ve spolupráci s akustickou kapelou VSOP, který zahrnoval spoluhráče z kapely Milese Davise, Waynea Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamse.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a čtrnáct cen Grammy, včetně té nejzásadnější za album roku pro nahrávku River: The Joni Letters a dvou cen Grammy v roce 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby včetně Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon, se staly moderními standardy a zásadně ovlivnily všechny styly moderní hudby. Letos čtyřiasedmdesátiletý a stále neuvěřitelně vitální Herbie Hancock je rovněž znám svojí slabostí pro luxusní piana značky Fazioli a afinitou k ručním syntezátorům.