Znamenitý trip-hop se rodí také pod antickou Akropolí

Znamenitý trip-hop se rodí také pod antickou Akropolí

zvuk
hudební úroveň
obal desky
4.7

Aténské duo MOCKBIRTH patří dozajista k největším překvapením na trip-hopové scéně nejen v Řecku. Jejich loňské EP „Eskimo“, v pořadí třetí, vyšlo již na newyorském labelu Ralenteer Records. Způsobil to celosvětový úspěch tracku „You“ z předchozího EP „Housefly“ (2012), který nechyběl na žádné výroční kompilaci s down-tempo housem a trip-hopem. Nyní pracují na svém regulérním albu – v podobě dlouhohrající vinylové desky – a ještě předtím (na přelomu roku) Mockbirth vydali album „Rebirth“, v podstatě kompilaci z předchozích epíček v podobě devíti remixů plus jedné novinky.

Mockbirth založili v roce 2010 Ted Reglis (zpěv, klávesy) a Jim Ver (kytary). Eponymní EP spatřilo světlo světa v limitované edici, v pravém slova smyslu „na koleně“: oba aktéři každý kus CD potiskli vlastními mono-tisky z kmenů stromů a listů, vložili jej pak do pouzdra z recyklovaného papíru, šitého černou nití, ve kterém byl ještě oboustranný plakát, samozřejmě očíslovaný a podepsaný, a pouzdro utěsnili bílým voskem. V současné době je toto EP cenným sběratelským artefaktem.

a1716313082_10Z debutu a ze druhého EP pak řečtí dýdžejové (vesměs ale působící v Londýně a v New Yorku) výhradně čerpali pro své remixy. A rovnou předesílám, že tak zdařilé remixy jsem dlouho neslyšel! Album navzdory výrazové pestrosti působí neobvykle sevřeně, neboť původní materiál je neotřele kvalitní a je především svůj. Domníval jsem se, že mne v téhle muzice již nic nepřekvapí, ale jak jsem byl krátkozraký! O tom vás přesvědčí hned úvodní track, novinka „Shy“, instrumentálka, nápaditě využívající akustické i elektronické nástroje, s erupcemi noisově vypjaté kytary, která jakoby měla zahlušit onu jedinečně vytříbenou hudební plachost.

Z debutového EP zde zazní dvojí, naprosto odlišné verze písně „Flunky“, vyostřené generační a sociální výpovědi (Propadlík) – v remixu Eycama je zůrazněn polorecitativ a následně vzletný vokál, neobvyklé, elektroakustické zvuky, bohatá struktura, to vše podmalováno smyčci, naopak Logo Boy vše „utemoval“ minimalistickým techno rytmem, přičemž celé to zní spíše jako vzývající rituál. Skladba „Czar“ (Car) je remixem písně „A Couple of a Czars“, v níž Clayton Alpha ještě více umocnil rozvolněný zpěv a temný, valivý, dekadentní zvuk, jenž znepokojuje, v závěru dokonce děsí. Hodně experimentálně je uchopen prostřednictvím Tendts Drowned Our remixu „Around“ – zvuk rozladěného rádia zde vytváří drony, na nichž plují zpěv a poněkud rozteklé harmonium, vše je roztřesené, rozechvělé, proměnlivé, postupně se vylupuje rytmické předivo, hudební tok houstne, ve finále vítězí drtivá minimalistická plocha. Absolutní vrchol alba!

Z druhého EP na albu vévodí, a to hned ve třech podobách, titulní skladba „Housefly“. Pod taktovkou Lowtronik´s Musca Domestica je její zvuk více syntetický, ale s využitím výraziva rozvolněného indie-rocku, remix od Resonenta zdůrazňuje písničkový charakter a zpěvák i celkový sound tady připomíná Michaela Giru a The Swans, album pak vrcholí šestiminutovým uchopením Mikaela Fase, jenž si libuje v kontrastu temných a jiskřivých barev, ve zpěvu ožívá legendární Blaine L.Reininger a ve tvárném a barevně bujném syntezátorovém zvuku jeho Tuxedomoon. Jejich akustičtější podobu pak slyšíte ve „Factory Of the Tired People“, a to díky Deadfile coveru, v němž kraluje hutný zvuk violoncella a tympánů. V remixu skladby „Verthandi“ se spojili se Sigmatafem samotní Mockbirth, aby ji přetvořili v píseň, zpívanou řecky a ve stylu Laibach: „Vůbec mi to nepřipomíná tebe…“ Ale ano, stále je poznáváte, i když se zde Laibach snoubí dokonce s nu-jazzem!

Skutečně vydařený počin!

A aby toho nebylo málo, Mockbirth vyrukovali s oficiálním video-klipem (i když třeskutého obrazového ztvárnění) k písni „Thrall“ z EP „Eskimo“. Natočil ho totiž věhlasný filmař a dokumentarista Paris Patsouridis, ověnčený mnoha mezinárodními cenami! Zde je (a náležitě si ho vychutnejte):