23. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov

23. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov

Od 18. července do 16. srpna čeká Český Krumlov nápor špiček hudebního oboru. Už potřiadvacáté organizátoři připravili v tomto nezaměnitelném městě, zapsaném na seznam světového dědictví UNESCO, Mezinárodní hudební festival. Festival si již více jak 20 let zachovává osobitý styl, kdy vynikající hudební produkce, na nichž vystupují přední zahraniční i čeští interpreti, zapojuje do unikátních prostor historického města, zahrady a zámku včetně nejstaršího barokního divadla na světě. Hudební zážitky celkem 17 koncertů tak návštěvníkům umocňuje jedinečný genius loci města Český Krumlov. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov se za dobu svého trvání zařadil mezi nejvýznamnější kulturní akce v České republice a stal se trvalou součástí evropského kulturního kalendáře.

EickhoffJonas Kaufmann tváří festivalu

Jednou ze stěžejních dramaturgických linií festivalu je zahajovací operní galakoncert, na němž vystupují největší hvězdy operního nebe. Tvářemi festivalu minulých ročníků byli Plácido Domingo, Renée Fleming, José Cura, Dmitrij Hvorostovsky nebo Elīna Garanča. Letošní 23. ročník zahájí a zároveň jeho tváří se stane jeden z nejlepších tenoristů současnosti, host těch nejprestižnějších světových pódií, charismatický Jonas Kaufmann. Na svém operním galakoncertu 18. července na Letní scéně P2 Kaufmann představí za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Jochena Riedera slavné operní árie.

Koncerty k Roku české hudby

Neopominutelným faktem při tvorbě letošního programu bylo, že rok 2014 byl vyhlášen Rokem české hudby. Se symfonickým koncertem k Roku české hudby vystoupí Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Tomášem Braunerem, kdy v Zámecké jízdárně přednese erbovní dílo české hudby Smetanovu Mou vlast. Symfonický orchestr Českého rozhlasu se po zahajovacím koncertu představí festivalovému publiku ještě jednou, pod vedením dirigenta Iona Marina s houslistou Ivanem Ženatým vzdají hold Antonínu Dvořákovi prostřednictvím jeho děl (tento koncert je věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov). Vynikající český soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem a sólisty uvede v Barokním divadle zámku skladby z tvorby Jana Dismase Zelenky. S komorními koncerty v Maškarním sále zámku vystoupí violoncellista Jiří Bárta společně s klavíristkou Terezií Fialovou, harfistka Jana Boušková ve společném programu s korejskou flétnistkou Jae-A Yoo, Trio Martinů či Pavel Haas Quartet. Koncert souboru Pavel Haas Quartet z děl Schulhoffa, Dvořáka a Brahmse byl pro velký zájem přeložen do větších prostor Zámecké jízdárny.

Zahraniční sólisté

Ze zahraničních umělců festival přivítá mimo jiné mladou čínskou klavíristku Shiran Wang která na festivalu spolu se Škampovým kvartetem představí program složený čistě z české hudby. Mezi další protagonisty letošního ročníku patří také legendární ruská violoncellistka Natalia Gutman, která vystoupí společně s Kammerphilharmonie dacapo München a dirigentem Franzem Schottky. Na programu letošního českokrumlovského festivalového ročníku dále figuruje zajímavé klavírní duo tureckých sester-dvojčat Ferhan a Ferzan Önderových, které zahrají Dvořákovy Slovanské tance pro klavír na čtyři ruce.

Jiné žánry

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je specifický také svou mnohožánrovostí. Program festivalu netvoří jen tzv. „klasika“, nýbrž jde napříč žánry. Tento rok se v Pivovarské zahradě na dvou pódiích uskuteční vícežánrový hudební večer s názvem Český večer, na kterém vystoupí zpěvák Vojtěch Dyk v originálním spojení s brněnským big bandem Josefa Buchty B-Side Bandem a Rozhlasový Big Band Gustava Broma a jeho sólisté. Na druhém pódiu se představí zástupci dechovky a cimbálovky – jihočeský dechovkový soubor Jižani, Mladá dudácká muzika Strakonice a cimbálová muzika Jiřího Janouška. Do Českého Krumlova se vrací i muzikál. Populární muzikáloví zpěváci Leona Machálková, Bára Basiková, Jan Kříž, Petr Kolář, Pavel Vítek ad. uvedou výběr z českých muzikálů a melodií z českých muzikálových filmů jako jsou Balada pro banditu, Kdyby tisíc klarinetů, Starci na chmelu, Noc na Karlštejně, Dracula, Johanka z Arku či Hamlet. Bonbonkem v programu festivalu je PaCoRa trio – houslista Stanko Palúch, cimbalista Marcel Comendant a kontrabasista Róbert Ragan, kteří se představí společně se zpěvačkou Lindou Ballovou ve strhující hudební jízdě napříč lidovou hudbou a jazzem. K dalším účinkujícím a zástupcům crossoveru patří maďarský soubor Gypsy Virtuoso Orchestra s uměleckým vedoucím Sándorem Jávorkaiem a velice osobitý slovenský komorní orchestr The Classical Music Maniacs, jak sami o sobě tvrdí „nenapodobitelný v každé notě, tenisce či paruce“, kteří v unikátní interpretaci představí program s názvem Bach goes Samba and Tango. Čestný úkol 23. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov ukončit připadne operním hvězdám Velkého divadla Moskva (neboli slavný Bolšoj těatr), jejich koncert proběhne 16. srpna v Pivovarské zahradě.

Program

Podrobný program naleznete na oficiálních stránkách festivalu zde.

Zobrazit celý program festivalu Český Krumlov