Jazz World Photo zná své první vítěze!

Jazz World Photo zná své první vítěze!

Na finálovém večeru trutnovského festivalu Jazzinec byly dne 29.března vyhlášeny výsledky 1.ročníku mezinárodní soutěže o nejlepší světovou jazzovou fotografii JAZZ WORLD PHOTO. Porota ve složení Ivan Prokop (předseda), Patrick Marek (autor projektu), Tomáš Katschner (dramaturg Jazzince), Jiří Turek, Dan Bárta a Jiří Kučera, vybrala ze 135 fotografií autorů z celého světa (při výběru však byli fotografové anonymní z důvodu objektivity) třicítku těch, jež tvoří putovní výstavu Jazz World Photo 2014. Ta byla otevřena 21.března v Galerii Městského úřadu Trutnov a potrvá zde do 23.května t.r. Poté bude putovat po dalších místech, a to nejen u nás.

Z této třicítky pak vzešel trojlístek vítězů, který byl také předávání cen na pódiu Velkého sálu trutnovského UFFO přítomen. Na třetím místě se umístil zástupce naší jazzové fotografie, amatér ze Šumperka MIROSLAV NOVOTNÝ, a to za snímek amerického zpěváka Earla Thomase z jeho vystoupení na loňském Blues Alive.

Miroslav Novotny
Miroslav Novotny – Earl Thomas

Druhou příčku obsadil rakouský fotograf RAINER RYGALYK za éterický snímek saxofonisty Joe Hendersona. Mimochodem – tento Rakušan fotí jazz již čtyři desítky let a v roce 1983 také založil časopis Jazzlive.

RAINER RYGALYK - Joe Henderson
RAINER RYGALYK – Joe Henderson

Vítězem se stal DIDIER JALLAIS z Francie, jemuž se podařil skutečně výjimečný záběr saxofonisty Sonnyho Rollinse (na festivalu v Marciac v červenci 2012). Odnesl si hlavní cenu v podobě originálního uměleckého artefaktu (samozřejmě na jazzové téma) z dílny královéhradeckého sochaře a punkera (člen kapely N.V.Ú), nyní také bluesmana Štěpána Málka.

Jallais Didier - Sonny Rollins
Jallais Didier – Sonny Rollins

Myslím, že nezaškodí trocha statistiky:

Z oněch 135 fotografů je nejvíce samozřejmě z České republiky – 29 (z nich v první třicítce figurují 4: kromě 3. Miroslava Novotného ještě Jaroslav Jirman na 4.místě, Jindřich Oplt na 8. a Jiří Hrbek 11.). Následuje Slovensko s 15 účastníky (4 finalisté, třeba 5.místo Pavel Strazay a 10. Michal Poljak). 13 zástupců má Itálie (3 finalisté, např.Andrea Rotili na 7.příčce), na paty jí šlape Francie s 12 fotografy (kromě vítěze další dva v hlavní třicítce). Následuje Španělsko s 8 zástupci (1 finalista), shodně s Polskem (ale 3 finalisté) a USA (1). Za nimi je Rusko s 5 aktéry (uspěli 2, třeba Tatiana Gorilovsky skončila šestá), Holandsko 4 (1), Rumunsko, Kanada a Velká Británie 3, dále následují se 2 soutěžícími Austrálie, Německo, Belgie (1) a Rakousko (1). Výčet zúčastněných zemí uzavírají shodně po jednom Lucembursko, Slovinsko, Švédsko, Turecko, Ukrajina, Izrael, Jihoafrická republika, Kuba, Argentina (finalista), Gruzie (na 9.místě Levan Giorgadze), Maroko (17. Berca Stefano), Estonsko (finále) a Jížní Korea (finalistka).

A teď už jen zbývá třešnička na dortu: Jazz World Photo se jako jediná akce z České republiky stane součástí letošního Mezinárodního dne jazzu, který připadá na 30.duben. Potvrzuje to osobní dopis zakladatele International Jazz Day Herbieho Hancocka organizátorům. Gratulujeme!

(autoři fotoreportu: Miloš Šálek a Barka Fabiánová)