Pestrý program brněnského JazzFestu & velká soutěž o lístky!

Pestrý program brněnského JazzFestu & velká soutěž o lístky!

Populární brněnská přehlídka nabízí v následujících týdnech nejen hvězdná jména ze zahraničí, ale i průřez tím nejlepším, co se právě děje na domácí jazzové scéně. Letošní ročník má v hledáčku především stálice střední generace a nastupující hvězd.  Vyberte si z programu Jazzfestbrno svého favorita a soutěžte o lístky!  U každého koncertu je soutěžní otázka, vyhrávají vždy dva výherci. Ukončení soutěže a vyhlášení vítěze je pár dní před samotným koncertem, abychom stihli poslat lístky poštou. Výherce budeme kontaktovat emailem. Hodně štěstí!

6.4. 2014, 19.30 Klub Alterna

Dixie Company (PL)

Krzysztof Zaremba – trombon, leader, Jakub Marszałek – trubka, kazoo, Rafał Kubale – klarinet, Mariusz Gajdziel – kontrabas, Wojciech Warszawski – banjo, zpěv, Piotr Soroka – bicí, valcha 

Poznaňská kapela Dixie Company byla založena v roce 1993 a hraje tradiční jazz. Absolvovala stovky koncertů v mnoha prestižních místech v Polsku a zahraničí. Její úroveň a popularitu potvrzuje mimo jiné fakt, že speciálním hostem koncertu k 15. výročí kapely se stal legendární Acker Bilk se svým Paramount Jazz Bandem. K dalším velkým hvězdám, s nimiž skupina sdílela pódium, patří dánský Papa Bue’s Viking Jazz Band. Dixie Company hrála na mnoha festivalech a ve významných jazzových klubech v České republice, Německu, Maďarsku, ve Francii, Švýcarsku, Švédsku a na Slovensku. V roce 2013 natočili společné album s afroamerickou zpěvačkou Donnou Brown. Dixie Company už několik let organizuje poznaňský Traditional Jazz Festival, který hostil početné hvězdy dixielandu a early jazzu včetně legendárního trumpetisty Kennyho Balla.

Soutěžní otázka:  Z jakého polského města kapela pochází? Soutěž končí  3.4. 2014.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

8.4. 2014, 19.30 Fléda

Fly Agaric featuring Jiří Slavík (CZ/UK/ESP)

Zac Gvi – saxofon a klarinet, Francesc Marco – klavír, klávesy, Jiří Slavík – kontrabas, Fred Thomas – perkuse

Fly Agaric (česky muchomůrka červená) je dlouhodobý společný projekt čtyř přátel, kteří se potkali během studií v Londýně. Kvarteto tvoří Zac Gvi (saxofon a klarinet), Francesc Marco (klávesové nástroje), Fred Thomas (perkuse) a Jiří Slavík (kontrabas), Čech, jenž momentálně žije v Paříži jako muzikant na volné noze a uplatňuje se v širokém spektru hudebních žánrů od tradičního východoevropského folkloru po soudobou hudbu a moderní jazz. Ačkoliv jejich společný jazyk tvoří především tradiční jazz, každý z nich vnáší do kapely řadu zjevně nesourodých a eklektických hudebních elementů.

Soutěžní otázka:  V jakém městě se potkali členové kapely Fly Agaric?  Soutěž končí 4.4. 2014.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

13.4. 2014, 19.30 Divadlo Husa na provázku

stažený soubor

Chris Dave and the Drumhedz (USA)

Chris „Daddy“ Dave – bicí, Kebbi Williams – saxofon, flétna, Isaiah “Shareky” Thomas – kytara, Jermaine Williams – baskytara

Kapela Chris Dave and the Drumhedz představuje volně alternující sestavu výtečných muzikantů, jejímž tělem i duší je bubeník Chris Dave. Hudební cesta Drumhedz se vyznačuje umným manévrováním mezi žánry. Kapela občas hraje coververze, jindy autorské kompozice nebo volně improvizované plochy. Sám Chris Dave se etabloval jako jeden z nejinovativnějších bubeníků na světě. Jeho volná interpretace rytmu a schopnost reagovat na různé hudební situace mu otevřely cestu k mnoha příležitostem, kde může svůj rytmický koncept dále rozvíjet.

Soutěžní otázka: Chris Dave spolupracoval na desce, která získala Grammy, která to byla? Soutěž končí 9.4. 2014

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

14.4. 2014, 19.30 Fléda

ibrahimIbrahim Maalouf (RL/FRA)

Ibrahim Maalouf – trubka, Laurent David – baskytara, Stéphane Galland  – bicí, Frank Woeste – Fender Rhodes, François Delporte – kytara, Youenn Le Cam – bretoňské dudy, flétna, trubka, Yann Martin – trubka, Martin Saccardy – trubka

Ibrahim Maalouf pochází z Libanonu a je dnes skutečnou hudební osobností. Nenechává se žánrově omezit, mezi své hudební vzory řadí v jedné rovině Milese Davise, Dizzyho Gillespieho, Mahlera, Bacha, Mozarta, hip hop, francouzské šlágry, elektroniku a pop-music a všechny dodnes podvědomě promítá do vlastního stylu, pracujícího ještě s prvky arabskými, jazzrockovými i funkovými. Natáčel a koncertoval s Elvisem Costellem, Stingem, Erikem Truffazem a dalšími. Nejdůležitější však pro něj zůstává vlastní tvorba, kterou zachycují mimořádně úspěšná alba Diasporas (2007), Diachronism (2009), Diagnostic (2012) a Illusions (2013).

Soutěžní otázka:  Kde naposledy jsme mohli Ibrahima vidět naživo v ČR?  Soutěž končí 10.4. 2014

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

15.4. 2014, 19.30 Klub Alterna

MaBaSo Trio Maseli-Baranski-Šoltis (SK/PL)

Bernard Maseli – vibrafon, Michal Baranski – baskytara, kontrabas, Dano Šoltis – bicí

Vibrafonista Bernard Maseli dlouhodobě spolupracuje s hudebníky nejtěžšího kalibru. Patří mezi ně Urszula Dudziak, Michal Urbaniak, Mino Cinelu, Nippy Noya, Bill Bruford, Dean Brown, Mike Stern, Frank Gambale, David Fiuczynski, Eric Marienthal, Bob Malach, Bill Evans, Matthew Garrison a mnozí další. Už dvě desítky let zaujímá první místo v kategorii vibrafon a nejvyšší příčky jako skladatel a aranžér v anketě časopisu Jazz Forum. Do svého nejčerstvějšího projektu MaBaSo Trio si Bernard Maseli přizval mladé lvy ze Slovenska a Polska, Dana Šoltise a Michala Baranskiho. Oba hudebníci svou virtuozitou a invencí svého kapelníka provokují k maximálním výkonům.

Soutěžní otázka:  Vyjmenujte alespoň dva projekty Dana Šoltise.  Soutěž končí 11.4. 2014.

 [iphorm id=1 name=“Soutěž“]

27.4. 2014, 19.30 Klub Alterna

stažený soubor

Assaf Kehati Trio (IL/USA)

Assaf Kehati – kytara, Yonatan Marianer – kontrabas, Ronen Itzik – bicí nástroje
Po příchodu do USA se izraelský kytarista Assaf Kehati velmi rychle etabloval na místní jazzové scéně a záhy se mu naskytly atraktivní příležitosti ke spolupráci s takovými mistry, jako jsou Ran Blake, Donny McCaslin, Seamus Blake nebo legendární bubeníci Victor Lewis a Billy Hart. Kehati vystupuje na předních světových pódiích a pravidelně vyráží na turné po celém světě včetně Izraele, Ruska či Kanady. Jeho kompoziční i hráčský styl je ovlivněn mimo jiné tvorbou Hectora Berlioze, George Gershwina, Pata Methenyho a Kennyho Rogerse. Třetí a zatím poslední autorské album Naked nahrál Kehati vloni a vyjde v průběhu letošního roku.

Soutěžní otázka:  Kolik alb doposud vydal Assaf Kehati? Soutěž končí 22.4. 2014.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]

29.4. 2014, 19.30 Klub Alterna

Miroslav Hloucal Quartet (CZ/SK)

Miroslav Hloucal – trubka, křídlovka, Lubomír Šrámek – piano, Josef Fečo – kontrabas, Marián Ševčík – bicí

Hloucalova cesta na velká pódia a do kapel ostřílených leaderů vedla přes studia na VOŠ Jaroslava Ježka a tovaryšské roky v kapele Romana Pokorného. Dnes vedle kapelničení ve vlastním kvartetu a hostování v nejlepších domácích bigbandech působí v celé řadě tzv. small bands. Repertoár jeho kvarteta s vynikající česko-slovenskou rytmikou Kováč–Baroš–Ševčík, má základ v kapelníkových kompozicích. Máte-li rádi škatulky, vězte, že jde o moderní mainstreamový jazz amerického typu s jemnými prvky volných ploch okořeněný českou a slovenskou lidovou hudbou. Kapela nahrála na přelomu roku debutové album, jež by mělo vyjít na jaře 2014.

Soutěžní otázka:  Co se Vám líbí na hráčském umění Miroslava Hloucala? Soutěž končí 24.4. 2014.

[iphorm id=1 name=“Soutěž“]