Maestrové kytary v Divadle u hasičů

Maestrové kytary v Divadle u hasičů

Dva kytaroví géniové Larry Coryell a Juan Carmona přijedou do Prahy předvést své umění. Hudební inovátoři na poli jazz-rocku a flamenka dorazí s brilantním doprovodem kytaristy Paca Carmony, kontrabasisty Didiera del Aguily a perkusisty El Bandolera.

Larry Coryell je často označován za průkopníka jazz-rocku. V šedesátých letech hrál na elektrickou jazzovou kytaru s téměř nadpozemskou senzitivitou, za mocný, ostrý tón, frázování a intonaci vděčil nejen blues, ale i rocku či country. Opravdový eklektik vyzbrojený brilantní technikou, se cítí doma téměř v každém stylu – od nejhlasitějších decibelů, až po nejdelikátnější, konejšivou, komplikovanou melodii akustické kytary.

Narodil se roku 1943, vyrůstal v Seattlu, kde si také ve čtyřech letech sedl za piáno. Jako teenager se přeorientoval na kytaru a rock, přesto neměl tak velké sebevědomí, aby uvažoval o profesionální dráze. Začal studovat žurnalistiku na univerzitě ve Washingtonu, zároveň však chodil na hodiny kytary. Po přesídlení do New Yorku roku 1965 bral lekce klasické kytary,  v oblibě měl velikány Cheta Atkinse a Chucka Berryho, inspiraci však hledal i u Beatles, The Birds, Boba Dylana a dalších.  Jeho kytarová hra na albu The dealer  Chica Hamiltona, Berryho dokonce značně připomíná. Roku 1966 dal Coryell dohromady kapelu The Free Spirits. Jak název napoví, stylem se jednalo sice o značnou psychedelii, jazz-rock se nicméně začal projevovat v sólech, a to jak samotného frontmana, tak jeho spoluhráče, saxofonisty a flétnisty Jima Peppera. Po boku vibrafonisty Garryho Burtona, flétnisty Herbieho Manna a Jacka Bruce travalo další tři roky, než se Coryellova mnohotvárná muzikálnost usadila. Na sólových nahrávkách si pohrával také s klasikou, koncem roku 1969 nahrál spolu s Johnem McLaughlinem desku Spaces, plnou šílených rytmů i unikátních výbušných kytarových výměn.

S koncem vrcholu éry kytarových mágů jako byl Hendrix a stále jsou Clapton či Santana, se Coryellova cesta vydala jiným směrem. Ačkoliv nezažil takový komerční úspěch jako jeho kolegové, na muzikanty a hudební fanoušky má vliv dodnes.

Larry Corryel & Juan Carmona - Quintet - Nuits de la Guitare Patrimonio 2013

Juan Carmona se narodil roku 1963 v Lyonu ve Francii, kde žil v emigraci se svými rodiči. Jako desetiletý chlapec dostal od otce kytaru, netrvalo dlouho a začal udivovat svou virtuozitou. Jeho cílem však bylo vrátit se do země svých předků a dojít uznání v kolébce flamenka, Andalusii. To se mu také podařilo, více než osm let hrál s hvězdami jako El Agujetas, Duquende, Fernando Terremoto, Capullo de Jerez a mnohými dalšími hudebníky i tanečníky a tanečnicemi. Brzy se stal významnou postavou flamenka. Roku 1988 získal první cenu v mezinárodní soutěži Jerez de la Frontera, byl jedním z finalistů Union and Córdoba Guitar Competition, mnohá další ocenění následovala. Roku 1994 dosáhl nejvyšší pocty, když získal první cenu v soutěži Paca de Lucii v Madridu. Carmona se hrdě hlásí k romským kořenům, pravidelně koncertuje jak ve Francii tak Španělsku, flamenco dokonce vyučuje na vysoké škole a roku 2006 získal nominaci na Latin Grammy. Kromě desítky vlastních alb se objevil na soundtracku k filmům La belle Histoire, Cuisines et Dépendances a Sables Mouvants. Často hraje se svou kapelou Juan Carmona Grupo, se kterou se objevil na předních světových festivalech – Montreal Jazz Festival, Jazz a Vienne a dalších. Nejnovějším počinem je album Alchemya, vydané v loňském roce, které Carmona prezentuje jako svůj nejlepší hudební autoportrét. Flamenkový kytarový mág se prokazatelně osvědčil jako jeden z nejkreativnějších kytaristů nové generace.

Info: