5. ročník Mladí Ladí Jazz přichází ve velkém stylu!

5. ročník Mladí Ladí Jazz přichází ve velkém stylu!

Měsíc jazzu, měsíc workshopů, měsíc koncertů zahraničních hvězd i mladých talentů startuje již 30. března! Mladí Ladí Jazz přichází opět po roce uspokojit žíznivé touhy svých návštěvníků po kvalitní a originální hudbě. Letos slaví festival jubilejní pátý ročník a s ním Vás zaplaví největší a nejzajímavější program v celé historii festivalu.

Již pátým rokem propaguje festival Mladí Ladí Jazz jazzově orientovanou hudbu, podporuje mladé hudebníky a obohacuje kulturu v Praze i České republice. Od svých začátků festival prošel mnoha proměnami. Letos návštěvníky čeká kromě 7 koncertních večerů také množství workshopů, veřejných koncertů v centru Prahy či možnost zúčastnit se již tradiční soutěže o nahrání debutového alba.
Festivalový program letos nabídne jednu hudební slast za druhou!

Zahajovací koncert proběhne v režii amerického pianisty Roberta Glaspera, mimo jiné čerstvého vítěze Grammy, jenž v Praze vystoupí s projektem Robert Glasper Experiment a představí své nové album.

Jedním z vrcholů festivalu bude jistě koncert japonské pianistky Hiromi Uehara, další držitelky Grammy a jedné z nejvlivnějších jazz(wo)man současnosti. Ta se vůbec poprvé v České republice představí se svým sólovým projektem.

portico-quartet
Portico Quartet

Po dvouleté pauze na festival zavítá též britská nu-jazzová formace Portico Quartet, s novou sestavou i novým zvukem.

Dalším vynikajícím klavíristou, jenž se festivalu zúčastní, je švédský pianista Martin Tingvall se svým německým projektem Tingvall Trio, oceněným jako nejlepší německé jazzové uskupení roku 2010 a 2012.

Z nedalekého Polska se přiřítí energická formace Jazzpospolita, patřící mezi jednu z největších nadějí současného polského jazzu. Výjimečnost jejich hudby potvrzuje i účast na turné slavného producenta a hudebníka Bonobo.

Vrchol festivalu Mladí Ladí Jazz bude v režii úchvatného amerického baskytaristy, Victoora Wootena, držitele 5 cen Grammy. Ten zavítá na festival v plné sestavě se svou Victor Wooten Band a ukončí měsíc Mladí Ladí Jazz v Praze.

Jazz FruitNeodmyslitelnou součástí Mladí Ladí Jazz je cena Jazz Fruit, festivalová soutěž pro mladé hudebníky. Jazz Fruit má za cíl podpořit rozvoj mladých talentů finančním darem v celkové výši 30 000Kč, který jim ve spolupráci s nahrávacím studiem 3bees umožní nahrát debutové album, a tím zásadně přispět k rozvoji jejich další kariéry. Jazz Fruitu je již tradičně věnován samostatný večer, na kterém vystoupí 3 finalisté, kteří se utkají o hlasy porotců i přítomných diváků. Vítěz soutěže mimo jiné vystoupí v rámci festivalu před německým Tingvall Trio v klubu Jazzdock. Projekt je otevřen všem mladým uskupením pohybujícím se v oblasti jazzu a okolí, uzávěrka soutěže je stanovena na 29. března.

  • PROGRAM:
  • 30.3. Palác Akropolis, 19:30
    Pitch Bender (CZ)
    Robert Glasper Experiment (USA)
  • 4.4. Palác Akropolis, 19:30
    Superpower (CZ)
    Portico Quartet (UK)
  • 7.4. Pražská Křižovatka, 20:00
    Matouš Hejl (CZ)
    Hiromi Uehara (JAP)
  • 11.4. Jazztime, 20:00
    Finále soutěže Jazz Fruit
    Jazzpospolita (PL)
  • 17.4. Jazzdock, 20:00
    Vítěz Jazz Fruit
    Tingvall Trio (SWE/GE)
    David Helbock Solo (AU)
  • 25.4. Jazztime, 20:00
    SIXIN (CZ)
  • 2.5. Palác Akropolis, 19:30
    Victor Wooten Band