Hudební příběhy Cloé du Trèfle

Hudební příběhy Cloé du Trèfle

Belgická skladatelka a zpěvačka Cloé Defossez, vystupující pod uměleckým jménem Cloé du Trèfle, se narodila roku 1977. Multiinstrumentalistka vystudovala klasickou hru na klavír, věnovala se však také elektrické kytaře, ráda však experimentuje a výsledný zvuk často hravě dotváří pomocí samplů či prastarého harmonia.

Po dokončení studií odjela na nějaký čas pracovat do USA, po návratu se ale znovu zapsala na vysokou, obor žurnalistika. Tam jí bylo nabídnuto vystupování na univerzitním festivalu, pro který  narychlo stvořila kapelu Clover’s Cloé, se kterou později natočila několik alb v angličtině a vystoupila na velkých belgických festivalech jako jsou Festival de Dour nebo Botanique. Po úspěchu projektu dostala du Trèfle několik nabídek ke zkomponování filmové hudby, zároveň naplno rozvinula spolupráci s mnohými hudebníky: Danielem Hélinem – se kterým odehrála víc než padesát koncertů jako formace The Velvet Sisters – Orchestrem du Mouvement Perpétuel či Julosem Beaucarnem, její písně nalezneme mimo jiné na kompilacích francouzského kulturního časopisu Les Inrockuptibles

Roku 2002 začala Cloé du Trèfle skládat texty ve francouzštině. Sapristi (2004) je její první francouzské album, na kterém nalezneme několik skladeb, jenž pro orchestr zaranžoval Renaud Lhoest, spolupracovník Yanna Tiersena. Za následující desky  Microclimat (2007) i Hasard de trajectoires (2010) obdržela Cloé několik francouzských i belgických hudebních ocenění.

Prozatím poslední album D’une nuit à une autre (2013), vypráví o exilech. Vtahuje nás do fascinující zvukové road-movie, na které se seznamujeme s ilegálními přistěhovalci, prostitutkou, tureckým kořenářem, který baví kolemjdoucí svými básněmi, prodavačem šneků, jehož rodina po čtyři generace bydlí na 2m2 a další figurky, které potkává postava prožívající poslední den ve městě, které hodlá opustit, aby mohla začít nový život na jiném kontinentě.

Cloé má za sebou koncerty v Anglii, Německu, Švýcarsku, Holandsku, Španělsku, Polsku i Brazílii. Nedávno se vrátila z turné po Číně a Vietnamu, letos se poprvé představí v České republice. Přijďte se seznámit s jednou z nejlepších interpretek současné belgické hudební scény.

Cloé du Trèfle (bel)
20. 3. 2014, Jazz Time, Praha
Vstupné 50 – 100 kč