Hudební magie Badi Assad
Badi Assad

Hudební magie Badi Assad

Badi Assad
Badi Assad

Badi Assad se narodila v São João da Boa Vista, ale vyrůstala v Riu de Janeiru. Brzy chtěla v hudbě následovat své starší bratry, skvělé Duo Assad, nejdříve se však pustila do studia klavíru. Až ve čtrnácti letech vzala do ruky kytaru, netrvalo ani rok a již začala vyhrávat domácí i zahraniční soutěže.

Mezinárodní uznání si Badi získala kombinací kytary, zpěvu a vokálního eskamotérství (tvorbou rozličných hlasových zvuků), její evidentní technická zdatnost a neuhasitelná žízeň po inovaci kytarové hry z ní udělaly jednu z předních hudebnic s rostoucím zástupem věrných obdivovatelů i kritiků po celém světě. Na scéně je Badi Assad dokonalou a virtuózní umělkyní. Okouzlující primadona zpívá, současně hraje na kytaru, tančí a mění své tělo v perkuse.

S jedenácti sólovými alby, několika DVD a nespočtem ocenění (desku „Wonderland” považovali v BBC za jedno ze stovky nejlepších alb roku, v žebříčku prodejce Amazon.com skončilo na 27. místě), byla Badi zařazena na seznam nejlepších světových kytaristů prestižním časopisem Guitar Player. Spolupracovala s hvězdami jako Bobby McFerrin, Yo-Yo Ma, Sarah McLaughlin či Seu Jorge, vystupovala na slavných mezinárodních festivalech – jmenujme alespoň kanadský Montreal Jazz Festival či holandský North Sea Jazz Festival – hrála na scéně pařížské opery, Metropolitního muzea v New Yorku, Palais de Beaux-Art v Bruselu a mnoha dalších. Její píseň „Waves“ se dokonce objevila na soundtracku k filmu režiséra Freda Schepisiho s názvem Tak to chodí (It runs in the family).

Na oslavu dvaceti let kariéry, vydala Badi Assad roku 2010 vzpomínkové eponymní DVD, téhož roku získala hlavní roli v moderním operním opusu „Opera of Stones” v režii Denise Milana a Leeho Breuera.
O dva roky později vystupovala s baletem Teatro Castro Alves v brazilském Salvadoru a v Teatro Municipal de São Paulo i na prestižním Benátském bienále, v tanečním provedení jejího alba „Verde” v choreografii Henriqua Rodovalha.

Badi Assad má za sebou dvacet let fantastické mezinárodní kariéry, její osobitý styl je směsí world music, flamencové kytary na brazilské bázi a mimořádné kombinace dovedností. Assadina vystoupení dovedou nadchnout posluchače na celém světě.
Roku 2012, vydala jedenácté album „Amor e Outras Manias Crônicas” a to po pětileté odmlce, kterou zcela věnovala mateřství. Jak sama dodává  “v tichu venkova jsem začala komponovat jako blázen!  Byly to opravdu kreativní a inspirující chvíle”.

V té době stvořila mnoho nových skladeb včetně dětských písniček, které dokonce zanedlouho vyjdou na desce pro děti. Inspirací k „Amor e Outras Manias Crônicas” jí byly vzpomínky z dopisů i nové zkušenosti. Je to její první album, vydané prostřednictvím vlastního labelu Quatro Ventos. Obsahuje akustické i elektronické skladby s výraznými melodiemi a intenzivní lyrikou, překypuje životem, uměním a láskou. Badi mísí stará dobrodružství, nepovedená setkání s nejnovějším prožitkem, mateřstvím, s lehkostí hovoří o workoholismu, vztazích i závislostech.

Do Prahy přijíždí brazilská virtuozka s novým albem Between love and luck, vydaným na jaře roku 2013

Badi Assad obnovuje definici sólového kytarového vystoupení! Objevná a brilantní ukázka inovace, imaginace i dovednosti… téměř hypnoticky podmanivé!

(Los Angeles Times)

****************************

Kytarové umění je dědičné. Chcete důkaz? Podívejte se na Badi Assad, mladší sestru Sergia a Odaira Assadových. Jedná se o seriózní muziku, hranou s naprostou jistotou a vibrující hudební profesionalitou. Přidejte k tomu její senzační hlas a dostanete hudební magii.”

(Acoustic Guitar)

****************************

Úchvatná Badi Assad zpopularizovala brazilskou tradiční a popovou muziku. Zpívá, probírá se strunami s virtuozitou impregnovanou klasickou i jazzovou průpravou. A dělá rambajs spoustou perkusních triků, k čemuž používá vlastního těla coby rytmického zdroje.”

(Time Out)

BADI ASSAD SOLO

10.3.2014 21:00

Jazz Time
Krakovská 19, Praha 1