Izraelský hudební talent Idan Raichel zahraje v Praze
Idan Raichel

Izraelský hudební talent Idan Raichel zahraje v Praze

New York Times zařadil jeho debut mezi world music vrcholy roku. Hrál pro prezidenta Obamu, spolupracoval s řadou hvězd a jeho další alba byla několikrát platinová. Izraelský zpěvák a klavírista Idan Raichel vystoupí 25. února v Lucerna music baru.

Idan Raichel
Idan Raichel

Jako dítě hrával Idan Raichel na akordeon, ale později přesedlal na klávesy. Rodák z izraelského města Kfar Saba po absolvování vojenské služby pracoval jako poradce pro etiopské děti a díky této zkušenosti se seznámil s jinými kulturami. Spolupráce s popovým zpěvákem Ivi Liderem ho přivedla k myšlence založit si vlastní kapelu – Idan Raichel Project.

Zvěst o jeho hraní se brzy rozšířila, k čemuž do značné míry přispěla i schopnost začlenit do vlastní tvorby i izraelskou hudební tradici. Málokterý muzikant se také může chlubit tím, že jeho debutové album bylo třikrát platinové. Album bylo navíc nominované v kategorii world music na album roku Radia 3 stanice BBC.
Roku 2003 pak vysílaly izraelské rozhlasové stanice zvláštní píseň v amharštině s neodbytným refrénem. Ta se stala hitem a The Idan Raichel Projectu vynesla přední pozice řady hitparád. Dredatý klavírista si záhy získal srdce fanoušků po celém světě. Po americkém turné v roce 2005 odjela kapela do Etiopie, aby zde zahrála na festivalu etiopské hudby, kde sklidila obrovský úspěch.
I když Raichel zpívá převážně v hebrejštině, některé jeho písně jsou v amharštině, či v etiopských dialektech. Na kompilačním albu, které vyšlo v roce 2006 u labelu Cumbancha se podílelo téměř 70 muzikantů. O tři roky později následovala druhá řadová deska Within My Walls, komornější, ale o to působivější. Pro spolupráci si tentokrát vybral například kolumbijskou zpěvačku Martu Gómez, izraelského zpěváka Amira Dadona a další.

Výčet jmen hudebníků, se kterými Idan Raichel hrál je dechberoucí.  Asi nejvýznamnější je spolupráce s malijským kytaristou Vieux Farka Touré, jejich spolupráci zpečetila nahrávka The Tel Aviv Session. Hudební kritici album vynášeli do nebes , stalo se i nejprodávanějším v žebříčku iTunes World Music. Následovalo veleúspěšné turné po USA a Kanadě, vyprodané koncerty, nadšení fanoušci i další pochvalné kritiky. Izraelský prezident Shimon Peres požádal Raichela o zhudebnění jeho básně „The Eyes of Beta Israel“, věnovanou etiopské komunitě v Izraeli.

S Indií Arií, držitelkou Grammy, spolupracoval na projektu Open Door. Během turné po USA zahráli i ve washingtonském Kennedyho centru u příležitosti udílení Nobelových cen za rok 2012.

Ani minulý rok The Idan Raichel Project nezahálel. V březnu účinkoval na soukromém koncertě pro prezidenta Baracka Obamu, v červenci si zazpíval s Alicou Keys na vyprodaném koncertě v Tel Avivu, o měsíc později tamtéž s Patrickem Bruelem. Ve stejném roce vyšlo i zatím poslední album Quartet To Six, na kterém hostují portugalská zpěvačka fada Ana Moura, palestinsko-izraelská zpěvačka Mira Awad, německý kontratenor Andreas Scholl, Marta Gómez i Vieux Farka Touré. Album se stalo dvakrát platinové a píseň „Ba’Layla“ označil populární izraelský hudební časopis Pnai Plus za píseň roku.

Idan Raichel zahraje v pražském Lucerna Music Baru 25. února. Doprovodí jej etiopská zpěvačka Cabra Casay, bubeník Gilad Shmueli a baskytarista a hráč na oud Yankele Sedal.

Vstupenky je možné pořídit v předprodeji, nebo na místě.