První ročník Festivalu Spectaculare začíná již 20. ledna!

První ročník Festivalu Spectaculare začíná již 20. ledna!

První ročník Festivalu Spectaculare začne 20. ledna na Nové scéně Národního divadla komponovaným večerem, který nabídne jak současný tanec a pohybové divadlo, tak i výjimečný hudební zážitek. FESTIVAL MUSIC SPECTACULARE, je alternativní přehlídkou současných forem elektronické hudby a kultury tzv. nových médií (videoart, digitální film, videomixování, interaktivní umění apod.). Klade důraz na novátorský přístup a neotřelá propojení zejména hudební a obrazové složky, ale i dalších prvků performativního umění, jakou jsou tanec či divadlo. Festival staví na originalitě a nápaditosti hudební i vizuální stránky a snaží se vyhýbat dnes stále ještě rozšířenému chápání multimediální akce jako „statického“ spojení DJ a VJ.

Nils RahmFestival propojí elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním. Proběhne do 31. ledna kromě Nové scény Národního divadla také v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů – Veletržním paláci. Představí přední jména současné hudební scény, jako například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, dále Nils Frahm, Fennesz, Hauschka, bvdub, Frederic Robinson či Samuli Kosminen. Koncerty doplní přední VJové jako Jon Wozencroft, Anders Weberg nebo od nás Dan Gregor a Dušan Urbanec. Festival také připravuje speciální uvedení nového představení Faith předního českého souboru fyzického divadla Tantehorse s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore. Nabídku doplní projekce hudebních filmů v Biu Oko (Dead Can Dance, Sigur Rós, Einstürzende Neubauten apod.) a workshopy – interaktivní pro děti s Clarinet Factory a Alanem Vitoušem i pro zájemce o hlubší znalosti s přítomnými hudebníky.

27. ledna v Centru současného umění DOX „postaví“ své kytarové stěny rakouský hudebník Fennesz za doprovodu VJe Jona Wozencrofta, grafika a zakladatele labelu Touch. V druhé části večera se představí trio Marsena Julese z Německa, který za doprovodu VJe Anderse Weberga propojí atmosférickou elektroniku s klavírem a houslemi.O den později na stejném místě vystoupí americký ambientní hudebník a producent Brock Van Wey známější pod jménem bvdub. Druhým hostem bude další americký skladatel Rafael Anton Irisarri, milovník českého surrealisty Jana Švankmajera, který se pohybuje na hranicích mezi ambientem, elektronickou a moderní vážnou hudbou. Využívá efekty zpoždění a reverbu, jeho melodie se noří do abstraktní atmosféry na hraně snu a reality. Jako VJs je projekcemi doprovodí Dan Gregor a Dušan Urbanec.

29. ledna se ve Studiu Hrdinů – Veletržním paláci spojí oceňovaný český soubor fyzického divadla Tantehorse Miřenky Čechové a Andrey Miltnerové s kultovní dark-jazzovou německou formací Bohren & Der Club of Gore. Vůbec poprvé budou mít čeští diváci příležitost vidět nejnovější představení Faith ve speciálním uvedení s živou hudbou.

Největším lákadlem Festivalu Spectaculare se stane 30. lednaPaláci Akropolis britský elektronický kouzelník Jon Hopkins, který se se svým albem Immunity ucházel o výroční cenu Mercury Prize. V rámci večera ho doplní aktuální objev elektronické scény – švýcarský hudebník Frederic Robinson míchající vlivy drum’n’bassu se soudobou vážnou hudbou.

31. lednaPřehlídku zakončí 31. ledna opět v Paláci Akropolis dvojkoncert talentovaného klavíristy a skladatele z Berlína, Nilse Frahma, a vystoupení německého klavíristy Hauschky, který si jako hosta přiveze finského perkusionistu Samuli Kosminena, známého mimo jiné ze spolupráce s Kronos Quartetem.