Jazzový hurikán Rory v Pardubicích

Jazzový hurikán Rory v Pardubicích

V rámci českého turné vystoupil americký kytarista RORY STUART dne 13.prosince v pardubickém klubu Jazz Tangens. V tomto malém, domáckém klubu, v kterém praskal oheň v kamnech a dotvářel tak navýsost komorní, téměř intimní náladu, bylo skutečně zážitkem naslouchat Stuartovu triu s Jaromírem Honzákem u kontrabasu a Martinem Novákem za bicími.

logoZazněly především Stuartovy kompozice, převážně z jeho posledního alba „So Rise Up“, jež natočil se svým americkým kvartetem (Mark Shim – sax, Ari Hoenig – bicí, Matt Penman – bass). I bez harmonického nástroje zněly plnokrevně, navzdory niternější interpretaci, přizpůsobené prostředí. Česká rytmika patřičně šlapala, Honzák se rozehrál ke svým hutným, přesto melodickým sólům, a bubeník Novák se do tohoto prostředí rozhodně hodil svou citlivou, nápaditou hrou, jíž nevytvářil ani tak pulsující spodek, jako pestré víření, zhušťující a rovnocenně tvořící celkový zvuk tria. Stuart hraje na kytaru svým vlastním stylem, který ctí melodické linky a jehož improvizace vychází tvrdošíjně z nich, nikoli ze sebevíce hbitých prstů. Každý tón i jeho modifikace jsou zahrány pouze prsty, nevypomáhá si žádnými elektronickými mašinkami. Ve své hře přirozeně syntetizuje všechny ty stylotvorné jazzové kytaristy v linii od Wese Montgomeryho po Billa Frisella. Slyšíte brazilské vlivy („Lembrances“), monkovsky rozevlátou bopovku („Synechdoche In Schenecady“), groovy názvuky („Hurricane“), Gershwinův standard („Some Other Time“), hard-bopovou svižnůstku („So Rise Up“) i umění vášnivě bluesového uchopení balady („Dreamtime“), ve které se i Honzák sólově blýskne, a to mistrnými variacemi, připomínajícími bachovskou fugu. Honzák vůbec ve svých sólech rád těží zdánlivě z jednoduchého, přímočarého motivu, který však zabarvuje a proměňuje i jeho dynamiku a přidává postupně další vrstvy, přičemž ale zůstává stále úderný. V tom je stejně geniální, jako třeba Charles Mingus. A jeho kompozice mají také sílu. Balada „Faraway“, s folk-countryově načichlou kytarou, umocněná navíc praskáním ohně, to byla vyloženě lahůdka!

Dlužno dodat, že Rory Stuart byl pozván jako pedagog do zimního semestru 2013/14 na Katedru jazzové interpretace brněnské JAMU. A toho využila studentka hudebního manažérství tamtéž Magdaléna Samková a zorganizovala toto turné. Těch šest koncertů, jež Stuartovo české turné čítá, je zároveň jejím absolventským projektem bakalářského studia. Držme jí palce ke státnicím – takových manažérů a promotérů jen houšť!