Portrét výjimečného jazzového křoví

Portrét výjimečného jazzového křoví

julieŘíká se jim „background singer“, po česku „křoví“. Velmi těžce se tito vynikající vokalisté, respektive vokalistky, vymaňují z této role, bývá to většinou jejich údělem. Sice se tím dobře uživí – jde o „křoví“ za velkými pěveckými hvězdami a sólisty – ale samy cítí (a vědí), že mají na víc.

Zářným příkladem budiž americká zpěvačka JULIE SILVERA. Narodila se na Jamajce, od roku 1996 žije na jihu Floridy. Již dvakrát vyhrála prestižní soutěž časopisu DownBeat v kategorii doprovodných zpěvaček (2002, 2003) – o jejích kvalitách by mohli vyprávět třeba Gloria Estefan, Josh Groban, Kevin Mahagony, Javier Garcia, Eliane Elias a Will Lee. Jenže Julie Silvera koncertuje také s vlastním triem (Sylvano Monastarios – piano, Rick Doll – bass, Matt Calerin – bicí) a s Washington State University Big Bandem, a to převážně na pacifickém pobřeží. Mimoto ji na pódiích doprovázeli již takoví muzikanti, jako Christian McBride, Arnie Carruthers, Ira Sullivan, Roy Hargrove či Sunny Wilkinson. Třikrát vyhrála prestižní pěveckou soutěž v rámci Lionel Hampton Jazz Festival (1999,2000,2002), její mahagonově potemnělý hlas bohaté tónové textury zdobí muzikálová a operní představení po celé Floridě. Na univerzitě v Miami absolvovala doktorandské studium v oboru jazzový zpěv, na washingtonské univerzitě pak vystudovala sborový zpěv, včetně pedagogiky a sbormistrovství.

A považte, že tato zpěvačka má na svém kontě pouhopouhé jedno jediné sólové album! A to již z roku 2002! Jmenuje se „Sojourner“ (Cestovatel) a vyšlo, jak jinak, nákladem vlastním. Natočila jej s Charliem Argersingerem (piano), Richardem Dozierem (bass) a Davem Jarvisem (bicí), ostřílenými jazzmany washingtonské scény. Album obsahuje deset coververzí méně obehraných standardů a popových „vykopávek“, z větší části baladického charakteru. A dlužno podotknout, že vesměs zadařilých. Týká se to především obou písní z repertoáru Billie Holiday („Good Morning Heartache“, „I´m Travelin´Light“) a rané Barbry Streisand („When the Sun Comes Out“, „A Sleepin´Bee“). Vrcholem alba je pak bluesové uchopení balady Sama Cooka „Lost And Lookin´“ a Goldsmithovy filmové písně „Alone In the World“ (ve filmu Ruský dům z roku 1990 v podání Patti Austin) pouze v doprovodu piana.

Nedávno Julie Silvera s úspěchem vystupovala pro miliardáře Donalda Trumpa a jeho rodinu v pohádkovém sídle Mar-A-Lago v Palm Beach. Jeho nová nadace FundAnything.com hodlá finančně podporovat výjimečné projekty jednotlivců z různých oblastí života. Jsem přesvědčen, že by si Julie Silvera rozhodně zasloužila natočit druhé album…