Manhattan Transfer: deseti cenami Grammy ověnčený kvartet rozhoupe pražskou Lucernu & rychlá soutěž o 2 vstupy!

Manhattan Transfer: deseti cenami Grammy ověnčený kvartet rozhoupe pražskou Lucernu & rychlá soutěž o 2 vstupy!

Čtyři lidské hlasy, které spoluvytváří hudební historii posledních čtyř dekád. To jsou Manhattan Transfer – podle mnohých nejpodstatnější vokální skupina posledního půlstoletí, která vystoupí ve Velkém sále pražské Lucerny v neděli 24. listopadu 2013. Nezaměnitelnými rysy této formace jsou brilantní, strhující slalom rozličnými hudebními styly, drive, ryzí profesionalita a čistá muzikálnost. Ale také žánrová pestrost na pevném swingovém a jazzovém základě a v neposlední řadě schopnost bavit na pódiu sebe i publikum. Třeba cover-verzemi známých i méně známých skladem, jak Manhattan Transfer předvedli například na albu The Chick Corea Songbook z roku 2009.

Manhattan Transfer: deseti cenami Grammy ověnčený kvartet rozhoupe pražskou Lucernu & rychlá soutěž o 2 vstupy! U raketového zážehu Manhattan Transfer asistoval legendární producent a šéf Atlantic Records Ahmet Ertegün, který stál za nahrávací kariérou mnohých hvězd populární hudby – namátkou Led Zeppelin, Crosby, Stills, Nash & Young nebo Rolling Stones. Kapele nabídl kontrakt, který v roce 1975 přinesl sběrateli pečlivě opečovávané eponymní album s prvním velkým hitem, gospelovou písní Operator. Neméně zaujala i další dvě alba Coming Out a Pastiche, která velmi úspěšně prorazila i mimo USA. Píseň Chanson D´Amour obsadila první místo ve Velké Británii a Austrálii v roce 1977. Následující živé album The Manhattan Transfer Live se umístilo v Top 5 britského žebříčku.

Rok 1979 byl pro Manhattan Transfer přelomový. Laurel Massé se po autonehodě a následné rekonvalescenci ke skupině již nepřipojila a do skupiny nastupila zpěvačka Cheryl Bentyne. V této sestavě natočili opět velmi úspěšnou desku Extensions, která zahrnuje hity jak popové (Twilight Zone/Twilight Tone – ta se vyšvihla na 12. místo v Billboard Disco chart), tak jazzové, z nichž bezesporu nejslavnější je Birdland – skladba vídeňského rodáka Joe Zawinula, kterou napsal původně pro svoji skupinu Weather Report a kterou pro Manhattan Tranfer otextovala další legenda: zpěvák a jazzový básník Jon Hendricks. Kvartet za ni získal cenu Grammy v kategorii Jazz/Fusion a Birdland se poté stal znělkou kapely.

Video Manhattan Transfer

S šestou deskou Mecca for Moderns se formace stala první skupinou v historii udílení cen, která získala Grammy v kategoriích pop a jazz v témže roce. Píseň Boy from New York City byla oceněna v kategorii Pop, zatímco Until I Met You (Corner Pocket) vyhrála kategorii Jazz.  V 80. letech kvartet s každou další deskou potvrzoval, že je opravdovou špičkou ve svém oboru: Bodies and Souls – 1 x Grammy (píseň Why Not!), Bop Doo-Wopp – 1 x Grammy (hit Route 66), Vocalese – 12 nominací a 2 x cena Grammy a deska Brasil – 1x cena Grammy. V 90. letech pak Manhattan Transfer získávají svou desátou Grammy za píseň Sassy z alba The Offbeat of Avenues. V roce 1998 byla skupina uvedena do Síně slávy.

Diskografie Manhattan Transfer čítá téměř 30 nahrávek, z toho 17 studiových, 4 živé, 2 vánoční, 1 dětskou a 4 výběry. V roce 2009, kdy kapela oslavila 40 let své existence, vydala svou zatím poslední desku The Chick Corea Songbook. Album přináší interpretace skladeb tohoto legendárního klavíristy a skladatele a najdeme tu také píseň Free Samba, kterou speciálně pro tento projekt Chick Corea napsal.

SOUTĚŽ o 2 vstupy! Piště na email do čtvrtka 21.11. na email evajazzport@gmail.com

Vznik kvarteta se datuje k jakému roku a kdo je v kvartetu od samotného počátku?