Nejlepší smooth-jazzová deska u nás - For You!

Nejlepší smooth-jazzová deska u nás – For You!

BHARATA RAJNOŠEK, znamenitý jazzový dechař, vydal se svým souborem RAJNOŠEK B.AND debutové album! Zove se „For You“ a vyšlo na malém labelu Michala Pajdiaka (producent, který má na svědomí mimo jiné první nu-jazzový projekt u nás – Alvik!) Little m records. Hráč na různé druhy saxofonů, klarinetů, fléten a také trumpetista napsal všech devět skladeb a při celkové stopáži téměř 48 minut vyznívá jeho melodický jazz, vlastně se hodně blíží tzv. smooth-jazzu, velmi svěže, nenuceně a hlavně: nápaditě, neotřele, takže nehrozí nuda, tak častá v tomto jazzovém ranku (především pro posluchače, zvyklého na divoký straight-ahead jazz). Může za to Rajnoškovo mnohdy až free-jazzové nasazení při hře a tónové zabarvení. V této souvislosti mne napadá jistá podobnost např.s legendárním Albertem Aylerem, zvláště jeho albem „New Grass“ (odmyslíme-li si samozřejmě vokály, jež na Rajnoškově albu chybí). Mám tím na mysli onu líbivost, která je však sycena emocemi hráče, který myslí free-jazzově a v těch snadno poslouchatelných skladbách to je cítit a vy máte pocit, že jsou „o něčem“, že se snaží něco vyjádřit, nejen vás pobavit a zpříjemnit vám čas, věnovaný poslechu. A tudíž ve vás ještě rezonuje i poté, co vypnete přehrávač. A možná to uděláte jako já: pustíte si desku znovu…Protože to je zatím nejlepší smooth-jazzová deska u nás!

Nejlepší smooth-jazzová deska u nás - For You!Rajnošek, jenž tady střídavě hraje na alt, tenor, baryton a soprán saxofony, trubku, křídlovku a příčnou flétnu, se navíc obklopil vynikajícími muzikanty mladé a střední jazzové generace. Petr Dvorský tentokrát střídá kontrabas s baskytarou, u kláves je nadějný Vít Pospíšil, s akustickou a elektrickou kytarou Jaroslav Friedl a za bicí soupravou Otto Hejnic. Album „For You“ natáčeli ve studiu Svárov u Lukáše Martínka, a to letos v létě, proto je zvuk asi tak pohodový a opravdu prosluněný. Obal se mi moc líbí také – je dílem Evy Holické, jinak vystudované a činné jazzové muzikantky.
První dva tracky ještě nejsou tak úplně to pravé ořechové, Rajnošek si pořádně zasóluje až v závěru druhé skladby, „Summertime With You“, a to na křídlovku. Od třetí skladby, titulní (a také nejdelší – 6:50) „For You“, začíná ta pravá jazzová jízda! Tady si vystřihnou sólo všichni zúčastnění. Další kompozice, „All My Girls“, je nádherná akustická balada s Rajnoškovým tenorem a kvintet ji hraje prostě naplno a je v tom život a tak nějak všechno! Rytmika jí navíc okysličuje dynamičností, až eruptivností, u balad v takové míře neslýchanou. Následující balada „Happy Illusion“ vyznívá obdobně, tady navíc celý kvintet baladickou formu vygradují až k straight-ahead vrcholu, aby se opět vrátil k akusticky jazzovému pohlazení. V „Song 50“ fouká Rajnošek velmi lyricky a zároveň emotivně sopránku, rytmika je zde opět hutná a kytarista se navíc zaskví svým nejlepším sólem. Následuje latina „Barefooted“, která to všechno provoní a protančí, s excelentní flétnou (Rajnošek je zřejmě náš nejlepší jazzový flétnista!), aby vás převálcovala pecka „Jungle Funk“ s pořádným varhanním kořením a hvězdně znějícím barytonem. Závěrečná skladba „Liberty“ je zase akustická, s nepřekonatelným sólem trubky s dusítkem a posléze v duu s lahodnou sopránkou. Závěr jak se sluší a patří na nápaditého jazzového tvůrce!

Opakuji: Nejlepší smooth-jazzová deska, vzešlá z našich luhů a hájů, jakou jsem doposud slyšel!